İzmir'de radyoaktif tehlike! Maskeler pandemiden önce de vardı

İzmir'de toprağa gömülü radyoaktif madde nedeniyle tehlike saçan eski kurşun fabrikasının bulunduğu bölgede, toprağın zaman zaman alev alması bölge halkını tedirgin ediyor. Çevre uzmanları, fabrika sahiplerine kesilen cezaya rağmen atıkların hala aktif olduğunu belirterek, vatandaşların yoğun koku nedeniyle pandemi öncesinde de bölgede cerrahi maske taktığını söyledi.

İzmir'de radyoaktif tehlike! Maskeler pandemiden önce de vardı - Sayfa 1

'İZMİR'İN ÇERNOBİL'İ OLARAK BİLİNİYOR
Gaziemir ilçesindeki 'İzmir'in Çernobil'i' olarak bilinen, yıllar önce kapatılmasına rağmen toprağa gömülü radyoaktif maddeler nedeniyle zehir saçan eski kurşun fabrikasındaki tehlike sürüyor.

İzmir'de radyoaktif tehlike! Maskeler pandemiden önce de vardı - Sayfa 2

BÖLGE HALKI TEDİRGİN
Kış aylarının gelmesiyle yağışlar çoğalınca topraktaki aktif atıkların zaman zaman alevlenmesi yöre halkını tedirgin ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında, radyoaktif atıkları, toprağa gömdüğü için 5,7 milyon lira ile Türkiye'deki en yüksek çevre cezasını kestiği fabrika, faaliyetine İzmir'in Torbalı ilçesinde devam ederken, uzmanlar, fabrikanın geride bıraktığı atığın yarattığı olumsuzluklara dikkat çekiyor.

İzmir'de radyoaktif tehlike! Maskeler pandemiden önce de vardı - Sayfa 3

''TEHLİKE DEVAM EDİYOR''
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, "Atıkların olduğu bölge hayvanların otladığı, çocukların oynadığı, yakınında ilköğretim okulu olan bir yerleşim alanı. Bu bölgedeki gömülü atıklar öncelikle oranın havasını, toprağını ve yer altı sularına da karışarak kirletici etkilere sahip. Özellikle yağışlı havalarda atıkların, hala aktif olduğunu ve çeşitli kimyasal reaksiyonlara girdiğini görüyoruz. Atıkların koku, zaman zaman kimyasal yanma, duman ve toprak üstünde renklenmesi gibi etkileri görülüyor. Buradaki tehlike, çevre ve halk sağlığı açısından devam ediyor" dedi.

İzmir'de radyoaktif tehlike! Maskeler pandemiden önce de vardı - Sayfa 4

NÜKLEER SANTRAL ÇUBUKLARINDA KULLANILAN RADYOAKTİF ATIKLAR
Gömülü atıkların tespitinin 2007 yılında yapıldığını söyleyen Kınay, şöyle konuştu:

"2007 yılında bir gazete haberinde bu tesisin bahçesinde gömülü atıkların olduğunu kamuoyu ile bizler de öğrendik. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından yapılan değerlendirmeler ve araştırmalar sonucu gömülü atıkların tehlikeli atıklar olduğu, ülkemize girişi yasak olan ve hangi yollarla girdiği belirlenemeyen europium 152 içerdiği, nükleer santral çubuklarında kullanılan radyoaktif atıklar olduğu tespit edildi.