F-16 satışında şartlar kalktı

ABD’nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler de çıkarıldı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
F-16 satışında şartlar kalktı

Tasarının son halinde, Rum lobisine yakınlıklarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı. Daha önce de Senato’da F-16 satışına yönelik kısıtlama talepleri metne girmemişti. Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor. Kongre’nin iki kanadının tek metin haline getireceği NDAA’nın Başkan Biden’ın onayından geçmesi gerekiyor.

‘KARAR OLUMLU’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD yönetiminin F-16 konusunda desteğinin tam olduğunu, kendi açıklamalarında da gördük. Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın oylamaya sunulacağı metinde olumsuz bir unsurun olmaması olumlu bir gelişme. Bunun bir an önce nihayete kavuşması gerekiyor” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER