için kaldı

Dünyanın ortasındaki ülke

Her ne kadar iki yarımküreyi birbirinden ayırdığı varsayılan 40 bin kilometrelik ‘ekvator’la karıştırılsa da o rüya gibi bir Latin ülkesi. Kolonyal, renkli mimarisi, tropikal havasıyla Ekvador’u tanıyalım.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dünyanın ortasındaki ülke

İki kutba da eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen, iki yarımküreyi birbirinden ayırdığı varsayılan bir çizgi değil, Güney Amerika’da bir ülke Ekvador. Doğu ve güneyinde Peru, kuzeyinde Kolombiya var. Batısı boydan boya Büyük Okyanus ile çevrili. O ünlü volkanik Galapagos Adaları da Ekvador’un sınırları içinde. Ve güzel haber! Türklerden vize istemiyor. Deniz seviyesinden 2 bin 850 metre yüksekteki Quito, dünyanın en yüksek başkentlerinden biri. Şehir, 1978’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde, tarihi miraslarını titizlikle korumuşlar... Ekvador, kıtadaki sömürge düzenine de ilk başkaldıran, İspanya’dan ayrılmak için ilk çağrıyı yapan ülke.Dünyanın ortasındaki ülke - Resim : 1Mitad Del Mundo yani ‘Dünyanın Ortası’ Anıtı

Mitad Del Mundo ya da ‘Dünyanın Ortası’ başkent Quito’nun 22 kilometre dışındaki San Antonio de Pichincha kasabasında. Fransız matematikçi Charles Marie De la Condamine’in yaptığı ölçümler sonrası ekvator çizgisinin geçtiği nokta olduğuna karar verilmiş. Tam da o noktaya 30 metre yükseklikte Mitad Del Mundo-Dünyanın Ortası Anıtı yapılmış. Yetmemiş gidenleri mutlu edecek tesisler, seyir terasları, peyzaj düzenlemeleri, hediyelik eşya dükkânlarıyla zenginleştirilmiş.

Gelin görün ki modern GPS araçları icat olmuş ve bu yerin yanlış olduğu, gerçek ekvator çizgisinin o noktanın 200 metre ilerisinden geçtiği tespit edilmiş. Ah, vah etmek yerine hemen yeni noktayı Intiñan Güneş Müzesi içinde belirleyip anıtını dikmişler.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER