İşte Koronavirüs'ten korunmak için 5 kritik önlem

CNN Türk’teki Tarafsız Bölge programına katılan Hürriyet Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sokağa çıkma yasağı ilan etmeden Koronavirüs salgınını önlemenin çok kritik beş uygulamayla mümkün olabileceğini söyledi. İşte o 5 önlem:

İşte Koronavirüs'ten korunmak için 5 kritik önlem - Sayfa 1

1) Maske zorunluluğu: Tüm ülkede maske takma zorunluluğu getirilmeli, takmayanlara cezai yaptırım uygulanmalı.

İşte Koronavirüs'ten korunmak için 5 kritik önlem - Sayfa 2

2) Toplanma sayılarında kısıtlama: Yaşadığımız deneyimler bize taziye evinden 190 vakanın çıkabildiğini, asker uğurlamasında çok sayıda insanın enfekte olabileceğini gösterdi. 

İşte Koronavirüs'ten korunmak için 5 kritik önlem - Sayfa 3

Tek odaktan yüksek sayıda hasta çıkmasını önlemek için farklı sebeplerle bir araya gelinebilecek etkinliklere kişi sayısı sınırlaması getirilmeli. Örneğin asker uğurlamasında 30 kişi, maç sevincinde 10 kişi gibi… Eğer bu rakamlar aşılırsa kolluk kuvvetleri müdahale edecek.

İşte Koronavirüs'ten korunmak için 5 kritik önlem - Sayfa 4

3) Kademeli mesai, evden çalışma: Toplu ulaşımda sıkışıklığın önüne geçebilmenin yolu kademeli mesaiden geçiyor. Her iş kolunun farklı saatlerde işe başlayıp bitirmesi insanların kalabalık ortamlara girmesini önler. İş tanımı evden çalışmaya müsait çok sayıda iş kolu var. Zorunlu değilse işyerlerinin evden çalışma sistemine geçmesi desteklenmeli.