İstanbul'un 5 ilçesinde hava kirliliği ‘hassas’ seviyede

İBB’nin hava kalitesi haritasına göre Sultangazi, Aksaray, Esenler, Bağcılar ve Kadıköy ‘hassas’ seviyeye ulaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros “Türkiye’de şu anda yüksek basınç alanı hakim. Bu sebeple kirleticiler yükselemediği için hava kalitesi düşüyor” dedi.

İstanbul'un 5 ilçesinde hava kirliliği ‘hassas’ seviyede - Sayfa 1

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hava kalitesi haritasında turuncu yani ‘hassas’ seviyeye ulaşan noktalar Sultangazi, Aksaray, Esenler, Bağcılar ve Kadıköy olarak görüldü. 

İstanbul'un 5 ilçesinde hava kirliliği ‘hassas’ seviyede - Sayfa 2

‘Türkiye’de şu anda yüksek basınç alanı hakim, bu sebeple kirleticiler yükselemiyor’
İstanbul'daki puslu havanın nedenini açıklayan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Şu anda ülkemizde yüksek basınç alanı hakim. Yüksek basınç alanı olduğu zaman, havada genel olarak inici bir durum söz konusudur. "

İstanbul'un 5 ilçesinde hava kirliliği ‘hassas’ seviyede - Sayfa 3

"Normal şartlarda hava yükselir ama yüksek basınç alanlarında genel olarak hava aşağı doğru çöker. Dolayısıyla gece boyunca ışınım yoluyla yeryüzünün hızlı bir şekilde soğuması, sabah güneşin doğması ile beraber havalar ısınınca buralarda buharlaşma oluyor, yere yakın seviyede pus oluşuyor. "

İstanbul'un 5 ilçesinde hava kirliliği ‘hassas’ seviyede - Sayfa 4

"Yüksek basınç alanlarında bir de hava hareket edemediği için, yükselemediği için atmosfere saldığımız kirleticiler yükselemezler. Bu günlerde hava kalitesi diğer günlere göre daha düşüktür. Kirleticiler yere yakın olduğu için kalite düşmüş olur."