için kaldı

Reel kesim güven endeksi Eylül’de arttı

2017 yılı Eylül ayında reel kesim güven endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 111,6 seviyesinde gerçekleşti.

F5HABER F5HABER
Reel kesim güven endeksi Eylül’de arttı

2017 yılı Eylül ayında reel kesim güven endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 111,6 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarını açıkladı. İmalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 118 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen ve değerlendirilen sonuçlara göre, 2017 yılı Eylül ayında reel kesim güven endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 111,6 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilendi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 110,8 puan seviyesinde gerçekleşti.Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler ile ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise güçlendiği görüldü.Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmine ilişkin artış yönlü beklentilerin güçlenerek, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıflayarak devam ettiği görülmektedir. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin güçlendiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi. Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin ise zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 10,8 seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7,1'e yükselirken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77,9'a geriledi.

(İHA)

SONRAKİ HABER