İstanbul için felaket senaryosu

Küresel ısınmayla ilgili araştırmalar yapan ABD’li Climate Central, İstanbul için kabus gibi bir senaryo hazırladı. Bu senaryoya göre 40 yıl sonra İstanbul’u deniz suyu basacak. Su bazı semtlerde 2 kilometre içeriye girecek. Kıyı semtleri, yalılar, saraylar su altında kalacak.

İstanbul için felaket senaryosu - Sayfa 1

En son ‘iklim değişikliği’ haritasına göre 1.5 derecelik ısınma sonucunda 40 yıl içinde İstanbul’un kıyı haritası da değişecek. 3 derecelik kötümser senaryo gerçekleşirse deniz suları sahillerden iki kilometre kadar içeri girecek, başta Dolmabahçe ve Çırağan sarayları olmak üzere birçok yapı ve bölge sular altında kalacak.

127
İstanbul için felaket senaryosu - Sayfa 2

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin en önemli sonucu buzulların erimesiyle Deniz seviyesinde görülen artış. Yeni bir modelleme, Emisyon üretiminin durdurulamaması halinde 40 yıl içinde İstanbul sahillerinin 2 kilometre içlere kadar sular altında kalacağını gösterdi.

227
İstanbul için felaket senaryosu - Sayfa 3

İklim bilimciler, Dünya’nın sanayi öncesi döneme göre halihazırda 1.2 derece daha sıcak olduğunu, artışın bu yüzyılın sonuna dek 1.5 derecede sınırlandırılması gerektiğini söylüyor.

327
İstanbul için felaket senaryosu - Sayfa 4

Fakat sera gazı emisyonunun bugün azaltılmaya başlandığı ve 2050’de sıfırlandığı en iyimser senaryoda bile 1.5 derece hedefini tutturmak neredeyse olanaksız.

427