İşsizlik maaşı 2022 ne kadar? İşsizlik maaşı hesaplama ve alma şartları neler?

İşsiz kalınan dönemde bazı şartları sağlayanlara işsizlik maaşı ödeniyor. Kimler işsizlik maaşı alabilir? Şartlar neler?

İşsizlik maaşı 2022 ne kadar? İşsizlik maaşı hesaplama ve alma şartları neler? - Sayfa 1

İşsiz kalan bir kişinin ilk yapması gereken İŞKUR’a başvurmak. Peki 2022 işsizlik maaşı ne kadar oldu? Kritik süre ne kadar? 

İşsizlik maaşı 2022 ne kadar? İşsizlik maaşı hesaplama ve alma şartları neler? - Sayfa 2

İşsizlik maaşıyla ilgili merak edilen detaylara Cem Kılıç yazısında yer verdi:

İşsiz kalan bir kişi bir an önce İŞKUR sistemine kaydolmalı ve hem işsizlik maaşı başvurusunu hızlıca yapıp hem de açık işleri oluşturacağı profille takip etmeli. İşsizlik maaşı için e – Devlet üzerinden başvuru hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Başvurudaki gecikme işsizlik parası alınabilecek süreyi düşürebiliyor. Kişinin bu sayede yeniden iş bulması ya da kendine yeni meslek kapıları açması mümkün olabilecektir.
  

İşsizlik maaşı 2022 ne kadar? İşsizlik maaşı hesaplama ve alma şartları neler? - Sayfa 3

Nasıl başvuruluyor?

İşsizlik parası almak isteyen kişilerin İŞKUR’a başvuru yapması gerekir. Bu başvurunun internet üzerinden yapılması da mümkün. Dolayısıyla işsiz kalan kişi İŞKUR’a hiç gitmeden de işsizlik parasına başvurabilir. E – Devlet üzerinden İŞKUR sistemine erişilebileceği gibi www.iskur.gov.tr adresinden de işsizlik parasına başvuru yapılabilir. İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra kişi işsizlik parasını hak etmişse kendisine işsizlik parası verilmeye başlanır.
 

İşsizlik maaşı 2022 ne kadar? İşsizlik maaşı hesaplama ve alma şartları neler? - Sayfa 4

Süreyi kaçırmak ödeneği kısaltır

İşsizlik sigortasına başvuru yapmak için iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 günlük süreyi geçirmemek gerekiyor. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından inceleniyor ve gerekli hizmetler için işlemler başlatılıyor.

Yani işsiz kalan kişi adına iş arayan kaydı yapılıyor, işsize iş ve meslek danışmanı ataması gerçekleştiriliyor, işe yerleştirme faaliyetleri için mesleki eğitim planlamasına başlanıyor. Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor.