İlber Ortaylı, portrede Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki ismi açıkladı

Tarihçi İlber Ortaylı, İBB’nin Londra’daki bir müzayededen 6 milyon 500 bin TL'ye satın aldığı portrede, Fatih Sultan Mehmet’in karşısındaki kişinin Cem Sultan olduğunu söyledi.

İlber Ortaylı, portrede Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki ismi açıkladı - Sayfa 1

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Londra’da bir açık artırmada satışa çıkan Fatih Sultan Mehmet’in portresini 770 bin sterline (yaklaşık 6 milyon 500 bin TL) satın almış, Fatih’in döneminden kalma 3 tablodan birini İstanbul’a getirmişti. Gentile Bellini’nin eseri olduğu düşünülen portrede, Fatih’in karşısında duran kişiye dair iki tahmin yürütülüyordu. Bunlardan birincisi, o kişinin Fatih’in üç oğlundan biri olduğu yönünde, diğeri de Avrupalı bir diplomat olabileceği yönündeydi.

İlber Ortaylı, portrede Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki ismi açıkladı - Sayfa 2

“FATİH’İN YANINDAKİ KİŞİ CEM SULTAN”

Habertürk’e konuk olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuya dair bir açıklama yaptı.

İlber Ortaylı, portrede Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki ismi açıkladı - Sayfa 3

Ortaylı, Fatihin karşısındaki kişinin, oğlu Cem Sultan olduğunu belirterek, "Cem Sultan'ı Fatih Sultan Mehmet seviyordu ve yetenekleri konusunda kendisine yakın buluyordu" ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı, portrede Fatih Sultan Mehmet'in karşısındaki ismi açıkladı - Sayfa 4

NURHAN ATASOY DA ONAYLADI

Programın diğer konuğu olan tarihçi Prof. Dr. Nurhan Atasoy da İlber Ortaylı’ya katıldığını belirterek, portrede Fatih’in karşısındaki kişinin Cem Sultan olduğunu ifade etti.