İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek

Uzun süredir gündemde olan ve 1 Eylül'de uygulanması beklenen ikinci el araç satışına yetki belgesi zorunluluğu kapsamında belge almak için başvuru yapanların sayısı yüzde 10'ları dahi bulmazken, ikinci el araç satışını ilgilendiren yönetmelikte yapılan değişiklikler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne gitti.

İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek - Sayfa 1

İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişiler için zorunlu hale getirilen yetki belgesi uygulaması 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başlıyor.

Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren araç alım satım işlemi gerçekleştirilemeyecek.

İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulanmaya başlayacak.

İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek - Sayfa 2

Ancak düzenlemenin hayata geçirilmesine sayılı günler kala ikinci el araç ticaretiyle uğraşan 50 bin işletmenin çok küçük bir bölümünün belgeyi aldığı ortaya çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne giden ve yeni düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik değişikliği ile ise belgesiz araç satışı yapanlara araç başına 5 bin TL ceza öngörülüyor.

İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek - Sayfa 3

İLK ARAÇTA 5 BİN TL CEZA

Düzenlemeye göre yetki belgesi olmadan araç alım satım yapan kişiye ilk araçta 5 bin TL, ceza sonrası satış işlemine devam etmesi halinde ise araç sayısına göre bu rakamın katlanarak artacak.

İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek - Sayfa 4

BAKANLIK TESPİT EDİP VERGİ MÜKELLEFİ YAPACAK

Yine yeni yapılan değişikliklere göre; ikinci el araç alım satımını kayıtdışı yapılması halinde ise bu kişilerin tespit edilip Maliye Bakanlığı'na bildirileceğini, söz konusu kişilerle ilgili bakanlığın inceleme başlatacağını ve bu kişilerin vergi mükellefi yapılıp, beyanname cezası kesilecek.