İdlib’deki hayalet kasaba, TSK ile eski günlerine döndü

ESAD rejiminin yoğun bombardımanıyla hayalet kasabaya dönen ve 10 bin kişinin zorunlu göç etmek zorunda kaldığı İdlib'in Mastume Kasabası, bölgeye giden Türk askerinin oluşturduğu güven ortamıyla eski günlerine geri döndü. Göç edenlerin geri döndüğü kasabayı, DHA ekibi 6 ay aradan sonra yeniden görüntüledi.

İdlib’deki hayalet kasaba, TSK ile eski günlerine döndü - Sayfa 1

Hatay'ın karşısındaki İdlib, rejim kontrolüne giren yerleşim alanlarından tahliye edilenlerin gelişleriyle 4 milyona nüfusa ulaştı. Esad karşıtlarının sığınağı haline dönen ve ülke nüfusunun üçte birini topraklarında barındıran İdlib, ‘son kale’ olarak adlandırılınca rejimin hedefi oldu.

114
İdlib’deki hayalet kasaba, TSK ile eski günlerine döndü - Sayfa 2

Uluslar arası kamuoyunda, 'Küçük Suriye' olarak adlandırılan İdlib’i ele geçirmek isteyen Esad rejimi, kentin kırsalını Rus savaş uçaklarıyla havadan, İran destekli savaşçılarla da karadan ve havadan ateş altına almaya başladı. Türkiye’nin girişimleri ile olası katliamın engellendiği İdlib, uluslar arası uyarı ve anlaşmalara rağmen, bu yılın başlarında bir kez daha rejim tarafından hedef alındı.

214
İdlib’deki hayalet kasaba, TSK ile eski günlerine döndü - Sayfa 3

BOMBARDIMAN MASTUME’Yİ HAYALET KASABAYA DÖNÜŞTÜRDÜ

Şubat ayında yoğunlaşan saldırılarda, Esad rejimi, İdlib kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Eriha ilçesinin Mastume Kasabası'nı hedef aldı. Bombardıman ile insanları göçe zorlayarak kontrolü sağlamaya çalışan rejimin saldırıları nedeniyle Mastume Kasabası'nda yaşayan 10 bin kişi, harabeye dönen evlerini terk edip, Türkiye sınırına yakın noktalardaki çadır kentlere gitti. Saldırıların yoğunlaştığı dönemde Demirören Haber Ajansı (DHA) ekibi, Mastume Kasabası'na giderek, harabeye dönen evleri, yaşam alanlarını görüntüledi.  

314
İdlib’deki hayalet kasaba, TSK ile eski günlerine döndü - Sayfa 4

TSK İLE HUZUR VE GÜVEN GELDİ

Saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, sivillerin can güvenliği için İdlib’e takviye birlikler gönderdi. Türk askerinin gelişiyle saldırılar durdu, Rusya ile varılan mutabakat doğrultusunda da kritik öneme sahip M4 Otoyolu'nda ortak devriyeler başladı. Rejim ve destekçilerinin saldırıları ile ihlallerinin önlenmesi için İdlib’de görev yapan Türk askeri, sivillerin hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini sağladı. Terk edilen evler, TSK birlikleri tarafından korumaya alındı.

414