için kaldı

Washington'a tepki yağdı

ABD hükümetinin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nden ayrıldığını duyurmasının yankıları sürüyor. Başta BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK) olmak üzere Avrupa Birliği (AB), İngiltere ile diğer ülke ve kuruluşlardan bu karara tepki geldi. İsrail hükümeti ise kararı "cesurca" olarak niteledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Washington'a tepki yağdı

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo önceki gün açıklamayı ABD Dışişleri Bakanlığı'nda düzenledikleri ortak basın toplantısında duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın bir yıl önce BM İnsan Hakları Konseyi içerisinde reform yapılmazsa ABD'nin çekileceğini belirttiğini hatırlatan Haley, bu süre içerisinde konseyde bir değişiklik olmadığı değerlendirmesinde bulundu. Konsey içerisinde bulunan Çin, Küba ve Venezuela gibi ülkelerin insan hakları ihlallerinde bulunduğunu kaydeden Haley, konseyin İsrail'e karşı ise önyargısının olduğunu söyledi. ABD'nin konseyden ayrıldığını duyuran Haley, “Konseyin kronik bir İsrail ön yargısı var” dedi. Haley ayrıca, konseyin bünyesi içerisinde yapacağı yenilikler sonrasında ABD'nin tekrar katılabileceğini kaydetti.

'KARAR HAYAL KIRIKLIĞI'

Bu mesajlara dün tepkiler geldi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden ayrılma kararını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabında açıklama yapan Hüseyin, “Günümüz dünyasında insan hakları durumu göz önüne alındığında, ABD geri adım atmak yerine ileriye doğru yürümeli” değerlendirmesinde bulundu. BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Vojislav Suc ise yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin konsey üyeliğinden ayrılmasıyla oluşan boşluğun doldurulması kararının BM Genel Kurulu'nda ele alınması gerektiğini kaydetti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER