Tüp bebek Tedavisi Yaptıracak Çiftler Covid-19 Aşısı Olmalı mı?

Kovid-19 aşısı dünyayı etkisi altına alan, hayatı durma noktasına getiren pandemiden çıkışta insanlığın umudu oldu. Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, pandeminin kısırlık üzerine etkilerini değerlendirerek, tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftlerin aşı konusundaki kararsızlıklarına ilişkin bilgi verdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Tüp bebek Tedavisi Yaptıracak Çiftler Covid-19 Aşısı Olmalı mı?

Pandeminin başında tüp bebek tedavilerine ara verildi. Fakat, ulusal ve uluslararası üreme derneklerinin önerileri doğrultusunda çocuk sahibi olmak isteyen aileleri bilgilendirerek tedavilere kısa bir süre sonra tekrar başlandı.

Erkek üreme hücrelerinde herhangi bir etkisi yok

Koronavirüsün hücre içine girmesine yardımcı olan ACE-2 reseptörlerinin erkek üreme hücrelerinde olup olmadığına dair yapılan araştırmalarda çok az sayıda bulunduğu görüldü. Yani bulunan oran da çok az 6 bin hücrenin 4 tanesinde bulunmuş. Ayrıca yapılan 7 tane çalışmanın sadece birinde yoğun bakımda tedavi gören hastalarda semende (menide) tespit edilmiş, fakat bu kişilerin uzun süre yoğun bakımda tedavi gören hastalar olduğu için, meni elde ederken bulaşmış virüs olabileceği üzerinde duruluyor. Yine başka bir çalışmada, Kovid-19 geçiren hastaların testislerinde ağrı ve şişlik olmuş fakat kalıcı hasar yaptığına dair net bir bilgi yok. O yüzden erkek üreme hücrelerine herhangi bir etkisi olmadığını düşünülüyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER