Kan ve gözyaşı ile yoğrulan toprakların ‘çiçekçi’ prensesleri… İstanbul’daki Beyaz Ruslar…

Rusya'nın işgal harekâtı sonrası Ukrayna'daki zoraki göç, akıllara 1917 Bolşevik İhtilali'nin ardından iç savaşa sürüklenen dönemin Rusya’sındaki topraklardan 'kaçışı' da getirdi. Başta bugünkü Kiev ve Moskova'dan olmak üzere yüz binlerce Rus, hayatta kalabilmek için yurt dışına kaçmış, en büyük rağbeti ise işgal altındaki İstanbul görmüştü... Osmanlı ordusuna birçok kez kafa tutan Çar'ın torunları canlarını kurtarmak için Osmanlı bayrağının gölgesine sığınmıştı. İşte bir asır öncesinin bol hüzünlü, kanlı hikayesi ve İstanbul'daki sosyokültürel hayata bıraktığı izler...

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kan ve gözyaşı ile yoğrulan toprakların ‘çiçekçi’ prensesleri… İstanbul’daki Beyaz Ruslar…

Son olarak Rusya-Ukrayna savaşı ile gündeme gelse de Kırım ve Kuzey Kafkasya da tıpkı Ortadoğu gibi sürekli kan ve gözyaşı ile yoğrulan topraklar.

Bin yıllar boyunca katliamlar, sürgünler, savaşlar bu topraklardan hiç eksik olmadı. Acıklı olayların birçoğu ise Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşandı.

Büyük savaş milyonlarca insanı yerinden, yurdundan söküp atmış, yüz binlerce insan 'vatansız' kalıp buldukları güvenli limanlara sığınmışlardı. Bu göçün güvenli limanlarından birisi de işgal altındaki İstanbul olmuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER