Sahaflar kitapseverleri bekliyor

Salgın döneminde kitap satışları e-ticarete kaydı. Kitap satışının yüz yüze gerçekleştiğinde ortaya zengin bir kültür çıkardığını söyleyen sahaflar ise kısıtlamanın kalkması ile birlikte ‘Sahaflara bekleriz’ çağrısında bulundu. Onlara göre dükkânlardan yapılan alışverişte daha fazla kitap satışı gerçekleşebiliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Sahaflar kitapseverleri bekliyor

SALGIN döneminde uygulanan kısıtlamalar çok sayıda sektörün dinamiklerini değiştirdi. Uzun süre kapalı olan sektörler ekonomik olarak küçülürken, e-ticaret ise uzun süredir yaşadığı büyümeyi resmen katladı. E-ticaretteki bu ivmelenme salgın döneminde çok sayıda esnaf grubu için cansuyu oldu. Salgın döneminde kapanan kitapçı ve sahaflarda da durum farksız değildi. Ancak kısıtlamaların gevşetilmesi ile beraber sahaflar eski günleri, özellikle de sahaf ve kitap festivallerini dört gözle beklediklerini belirtiyor. Onlara göre e-ticaret giderek güç kazansa da sahaf dükkanına adım atmak, burada alışveriş yapmak bir kültürü zenginleştiriren en önemli ekonomik aktivitelerden biri.

YÜZDE 84 BÜYÜME

Rekabet Kurumu tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan ve e-ticaretteki pazaryerlerini incelen rapora göre e-ticarette 2015 yılında 22 milyon liralık bir ekonomik hacme sahip olan kitap kategorisi 2020’nin üçüncü çeyreği itibarıyla 317 milyon liralık bir büyüklüğe ulaştı. Yani yıllık bazda kitap kategorisi ortalama yüzde 84 büyüme gösterdi. Online satışlardaki bu büyümeye sahafların da bir şekilde adapte olduğunu söyleyen Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli, “Özellikle salgın döneminde e-ticaret sahaflar için çok olumlu bir alan haline geldi. Ancak bizim daima ilk tercihimiz kitapları görerek satın almak ve dükkanlarımıza gelen insanlarla konuşup, muhabbet etmek. Bu işin kültüründe bir geçmiş var. Bizler dükkanlarımızda bu kültürü yaşatıyoruz” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER