Tam 30 yıllık ama tek bir saksı bile düşmedi... İşte o binanın sırrı!

Depremin en büyük darbesini alan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce evin yıkıldığı Hatay’ın Antakya ilçesinde bir bina var ki 30 yaşında olmasına ve etrafındaki binaların yıkılmasına, hatta hemen yanındaki binanın üzerine devrilmesine rağmen ayakta kaldı. Binanın balkonundaki saksıların bile düşmemesi dikkat çekti.

POSTA POSTA
Tam 30 yıllık ama tek bir saksı bile düşmedi... İşte o binanın sırrı!

4 kardeşin inşa ettiği o binanın eski sahibi Sosyal Bilgiler öğretmeni Mahmut Aytaç, yıkılan komşu binaların temelsiz yapılmasına tanıklık ettiklerini ve sahiplerini deprem konusunda uyardıklarını söyledi.

Aytaç, binayla ilgili Milliyet’e konuştu:

“Binayı yaparken temele 2 kat beton döktük. 2 kat daire parasını biz toprağa gömdük yani. Onun üzerine 30 kolon attırdık. diğer kısma da 30 olmak üzere toplam 60 kolon attık oraya biz. Belki bina, ‘7-8 büyüklüğünde depreme dayanır. Ama biz daha sağlam istiyoruz’ deyip asansör boşluğunun yerine de beton perde ördük. 2 daireyi birbirine bağladık ortadan. 1983’te başladık biz bu apartmanın yapımına 1992’de yapımını bitirdik. 1993’te taşındık. 30 yıllık bina. Binanın demirlerini aldığımız demirci o dönem bize şunu söyledi; ‘Bak hocam ben 40 yıllık demirciyim. Ben daha böyle demir bağlamadım. Daha böyle beton dökmedim. Bu apartmanda 9 şiddetinde deprem de olsa bir çatlak dahi oluşmayacak. Çökmez bu apartman, onun için deprem olursa olsun evden çıkmayın.”

‘TAŞINAN KARDEŞİM ÖLDÜ’

10 dairede yaşayanları kurtardık diyen Aytaç, şunları söyledi:

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER