Otomobillerin sadece yüzde 3.7'si en düşük ÖTV dilimine giriyor

Maliye Bakanlığı, Kasım 2016'da otomobillerin ÖTV sistemini değiştirmiş, yıl ve motor hacmine dayalı vergileme hesabına bir de otomobillerin vergisiz (matrah) satış fiyatını eklemişti. O tarihten bu yana Euro yüzde 40'a yakın değer kazanırken, matrah limiti sadece 1 Ocak 2018'de yüzde 14 artırıldı. Böyle olunca da bugün pazardaki toplam otomobillerin sadece yüzde 3.7'si, en düşük yüzde 45'lik ÖTV diliminde kaldı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Otomobillerin sadece yüzde 3.7'si en düşük ÖTV dilimine giriyor

MALİYE Bakanlığı otomotiv sektörüne ilişkin Kasım 2016'da Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) değişiklik yaparak matraha (vergisiz fiyat) dayalı kademeli vergi sistemine geçti. Yani yıl ve motor hacmine dayalı vergileme hesabına bir de otomobillerin vergisiz satış fiyatı eklendi.

Buna göre daha önce sadece yüzde 45 olan 1.6 litre ve altı motora sahip araçlardaki ÖTV oranları yüzde 45 ila 60 arasında 3 dilime ayrıldı. O dönem matrah fiyatı 40 bin TL'yi (KDV+ÖTV dahil 68 bin 440 TL) aşmayan otomobiller için ÖTV yüzde 45'te sabit kalırken, matrahı 40 bin lirayı aşıp 70 bin lirayı (KDV+ÖTV dahil 123 bin 900 TL) geçmeyenler için ise ÖTV yüzde 45'ten 50'ye yükseldi. Matrah fiyatı 70 bin lirayı aşanlarda ise ÖTV oranları ise bir gecede yüzde 45'ten yüzde 60'a çıktı.

HER AY OTOMATİK ZAM

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER