Muhtarlıkta ‘maaş’ oyunu

31 Mart seçimlerinden ardından muhtarlarla ilgili 6 bin itiraz geldi. İtirazlardan 3 binini muhtarların ‘okuma-yazma bilmediği, o mahalleye yeni taşındığı’ gibi seçilme yeterliliğine sahip olmadığı yönündeki şikâyetler oluşturdu. Muhtarlara maaş artışına bağlanan bu istismarlar, YSK tarafından tek tek inceleniyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Muhtarlıkta ‘maaş’ oyunu

Türkiye 31 Mart’ta 50 bin 300 muhtar için oy kullanırken, seçimden kısa bir süre sonra YSK’ya, yeni seçilen muhtarlarla ilgili itiraz yağmaya başladı. Dosyalar incelendiğinde, bazı muhtarların, “okur-yazar olma, 6 aydan beri aynı mahallede oturma, bir yılın üzerinde ceza almamış olma” gibi şartları taşımadığı ortaya çıktı. Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkındaki Kanun’a göre bu şartları taşımaları gerektiği halde muhtarların aday olduklarında, buna ilişkin belge verme zorunluluğu bulunmuyor. İstismarın artması üzerine yasal düzenlemeye gidilme kararı alındı. Bu muhtarlıklar için 7 Haziran 2020’de ara seçim yapılacak.

Yeniden seçilen muhtarların, adaylık süreçlerinde seçim kurullarına önceden başvurmaları gerekmiyor. İsteyenler aday olmak istedikleri mahallede kampanya yürütürken, seçim günü de mahallede oy kullanılan sandıklara kendi isimlerinin yazılı olduğu pusulaları bırakıyor. Seçmen istediği adayın isminin yazılı olduğu pusulayı zarfa koyuyor.

MAAŞ, TALEBİ ARTTIRDI

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER