için kaldı

MS hastalığının nedeni bilinmiyor, ömür boyu sürüyor

Multipl Skleroz ya da kısaca ‘MS', beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sisteminin genç erişkin yaş grubunda en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Uzman Dr. Eser Buluş, nedeni henüz net bir şekilde bilinmeyen ve ömür boyu süren MS hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı:

HÜRRİYET HÜRRİYET
MS hastalığının nedeni bilinmiyor, ömür boyu sürüyor

20-40 YAŞ ARASINA DİKKAT!

Türkiye'de 35-40 bin civarında MS hastası olduğu tahmin edilmektedir. MS genetik geçişli bir hastalık değildir. Hastalık genç yaş grubunda (20-40 yaş arası ortalama 25-30 yaş civarı) görülmektedir. Ancak çocuklarda ve ileri yaşta da MS görülebilir. Hastalıkta en çok kadınlar risk altındadır. Kadınlarda hemen hemen iki katı kadar sık görülmektedir. 20-40 yaşları arasında, travmadan sonra en sık karşılaşılan önemli bir engellilik nedenidir. Hastalığın nedeni bilinmemek ile birlikte geçirilmiş viral enfeksiyonlar (grip vb.) doğum kontrol ilaçları, aşılar, cıvalı diş dolguları, travma, güneş ışınları, D vitamini aktivitesi, sigara, iklim ve hava koşulları, diyet ve beslenme alışkanlıkları yoğun olarak araştırılmış başlıca nedenlerdir. Bunlar içinde, geçirilmiş viral enfeksiyonlar, düşük D vitamini düzeyi ve sigaranın MS gelişimi için bir risk faktörü olduğu artık bilinmektedir. Diğer çevresel faktörlerle kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurulabilmiş değildir. Muhtemelen genetik olarak yatkın kişilerde bu faktörler hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

BU BELİRTİLER MS HABERCİSİ!

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER