Kuzey İrlanda’da terör hortlarsa

İngiltere ve AB arasındaki ayrılma (Brexit) müzakerelerinin en kritik konusu Kuzey İrlanda sınırı. Yerel halk, Kuzey İrlanda ve İrlanda arasına sınır gelmesi durumunda terörün dönmesinden endişe duyuyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kuzey İrlanda’da terör hortlarsa

AMERİKAN Wall Street Journal gazetesi, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Avrupa Birliği’nin (AB) Brexit anlaşmazlığının Kuzey İrlanda’da geçmişte olduğu gibi yeni bir terör dalgasının yayılması endişesi yarattığını yazdı. AB’nin Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında sınır olmaması talebi, İngiliz parlamentosu tarafından kabul edilmiyor. Gazeteye konuşan İrlandalılar ise Londra’daki politikacıların ‘sahadaki gerçekleri’ anlayamadığını, İngiltere’nin sınır kontrollerindeki ısrarının Kuzey İrlandalı milliyetçi grupların saldırıya geçmesine neden olabileceğini söylüyor. 2016 yılında Kuzey İrlanda referandumda önemli oranda Brexit’e karşı çıkmıştı. Şimdi ise AB ile İngiltere arasındaki olası bir Brexit anlaşmasının son tarihi olan 31 Ekim’i merakla bekliyorlar.

GELENEKSEL DÜŞMANLIKLAR

Kuzey İrlandalı mühendis Brian Dughaill, Londra’daki yönetimin gerçek problemi anlama konusunda zorlandığını ve empati eksikliği yaşadığını söylüyor. Duhaill, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki bir sınır olmasının eskisi gibi İrlanda’yı ikiye böleceğine ve geleneksel düşmanlıkları uyandırabileceğine dikkat çekiyor. WSJ’ye konuşan Dughaill’in babası 63 yaşındaki Patsy Doyle ise gençliğinde yaşadığı trajik şiddet olaylarını oğlunun da tecrübe etmesini asla istemediğini söylüyor. 18 yaşındaki Adam Flanagan 2016’daki referandum sürecinde Brexit’i desteklediğini ancak Brexit’in Birleşik Krallık’ın bütünlüğü için bir tehdit olduğunu anlayınca ikinci bir referandum düzenlenmesi için yapılan siyasi kampanyalara katıldığını belirtti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER