İkili zirvede İran pazarlığı

ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bugün Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de tarihi zirve gerçekleşecek. Moskova'daki yorumcular, görüşmede İran ve Suriye konusunun gündemin en üst sıralarında yer alacağını dile getiriyor. ABD ve İsrail, İran'ın Suriye'deki varlığının son bulmasını istiyor, Rusya ise formül arayışı içinde.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İkili zirvede İran pazarlığı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, 2016'daki ABD seçimlerinden sonra birkaç defa farklı vesilelerle kısa süreli görüşmeler yapmış olsa da, Moskova'daki çevreler bugünkü buluşmayı iki büyük devlet arasında ilk tam teşekküllü zirve olarak niteliyor. Putin'in dış politikadan sorumlu yardımcısı Yuriy Uşakov ise İran konusunun görüşmenin odak noktasında bulunacağını belirterek, “Suriye krizi meselesi şüphesiz başlıca konulardan biri olacak. Suriye görüşülürken, İran'ın bu ülke topraklarındaki varlığı da sorunun önemli bir parçası olarak ele alınacak” diye konuştu.

SADECE TERCÜMANLAR OLACAK

Rusya ve ABD liderlerinin pazartesi sabahı saat 08.00 gibi Helsinki'ye geleceklerini belirten Uşakov, “Baş başa görüşme yerel saatle 13.00 gibi başlayacak. İki liderin sadece tercümanlar eşliğinde görüşmesi her iki tarafın ortak talebiydi. Ardından zirve, heyetler halinde devam edecek. Özellikle Batı basınında bu görşmeyle ilgili bir dizi spekülasyon da yapılıyor. Prensip olarak bu ilk zirve anlaşmaların ve ortak kararların alınacağı bir buluşma olmayacak. Şimdilik sonuç bildirisi yayınlanması da planlanmıyor. Görüşmelerin sonunda liderler aralarında karar verirse kısa bir açıklama hazırlanacak. Zirve sonuçlarıyla ilgili bilgilendirmeyi de yine liderler ortak basın toplantısında her taraftan 4'er soruya yanıt vererek özetlemeye çalışacak” ifadelerini kullandı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER