için kaldı

Güney Kore’den ithalat yapana ‘ceza’ sürprizi

Güney Kore’den ithalat yapan firmalar ceza şoku yaşıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Güney Kore’den ithalat yapana ‘ceza’ sürprizi

Mayıs ayından bu yana, Güney Kore’den serbest ticaret anlaşması kapsamında ithalat yapan çeşitli firmalara, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce menşe beyanı ve uyumsuzluk sebebiyle ek vergi ve cezalar kesilmeye başlandı. Bazı firmalara kesilen cezaların 1 milyon lirayı aştığı belirtiliyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bu ticaretin akış mantığına uygun bir cezalandırma değil” dedi.

AYKIRILIK YOK

Mayıs 2013’te, Türkiye ile Güney Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandığına dikkat çeken Eroğlu, “Hammadde ve nihai ürün ithal eden şirketler Güney Kore menşeli malları düşük gümrük vergisi ile ithal ediyorlardı. Ancak mayıs başından bu yana sorunlar var” ifadelerini kullandı. 30 Mayıs’ta Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşme ve daha sonra yaptıkları duyuruda Güney Kore menşeli olduğu konusunda şüphe olmayan ürünlere ceza uygulanmaması taleplerini ilettiklerini belirten Eroğlu şöyle devam etti: “18 Temmuz’da TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi toplantısında konuyu gündeme taşıyıp sorunu en üst düzeyde dile getirdik. Güney Kore’den yapılan alımlarında, malın G.Kore menşeli olduğunu belirtir beyanının belge üzerine yazılması gerekmekte. Ancak belge üzerine yazılan beyanda eksiklik yahut alıcı olarak belirtilen firmanın, Türkiye’ye malı ithal eden firma ile aynı olmaması durumunda geriye dönük ceza uygulamasına gidiliyor. Oysaki iki ülke arasında yapılan anlaşmanın amacı taraf ülke menşeli ürünlerin ticaretinde vergilerin indirimli ve sıfırlanmış olarak ticareti. İthal edilen eşyaların G.Kore menşeli olduğu yönünde hiçbir tereddüt yok. Dolayısıyla, anlaşmaya aykırılık olmadığı da açık.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER