Gümrük mahkûmları kurtuluyor

Türkiye'ye kaçak yollardan sokulmaya çalışılırken ele geçirilen hayvanlar ardık daha rahat koşullarda yaşayacak. Eskiden elden çıkarılacakları güne kadar konuldukları barınaklarda zor koşullarda yaşayan ve ölen hayvanlar artık Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bağlı derneklere teslim ediliyor. Hayvanlar ihaleyle satılacakları güne kadar sağlıklı koşullarda yaşayacak.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Gümrük mahkûmları kurtuluyor

Gümrük mahkûmları kurtuluyor - Resim : 1Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçen yıl ülke sınırlarında ve içinde 'gümrüksüz' 38 bin 126 hayvana el koydu. Bu hayvanların 26 bin 816'sı sülüklerdi. Geri kalan 11 bin 310'unu ise cins kedi ve köpek yavruları, kuşlar ve balıklar oluşturuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre kaçakçılıkta eğilimler değişiyor.

ÜÇ FARKLI HAYVAN KAÇAKÇILIĞI

Uyuşturucu ve silah kaçakçılığı hâlâ en yüksek tehdit kategorisinde. Ancak çevre suçları ve hayvanları koruma da gümrük çalışanları için ciddi bir çalışma alanı haline geldi. Hayvan kaçakçılığının üç farklı şekli var. İlki büyükbaş hayvan kaçakçılığı. Ancak bu hayvanların 'kaçırılarak' ülkeye sokulması lojistik sebeplerden dolayı pek mümkün olmuyor. Bu çeşit kaçakçılık daha ziyade gümrüğün olmadığı, kara sınırlarından yasadışı geçişlerle yapılmaya çalışılıyor. İkinci grup; nesli tükenen hayvanların kaçakçılığı. Bu konuyla Orman Bakanlığı ile Gıda ve Tarım Bakanlığı ilgileniyor. Son zamanlarda artış gösteren bir diğer kaçakçılık ise evcil hayvan kaçakçılığı... Hayvan kaçakçılığıyla mücadele için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çatısı altındaki Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü çalışıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER