Önümüzdeki 14 gün çok ilginç olabilir... Güneş'te Dünya'dan 15 kat büyük lekeler çıktı!

NASA'dan gelen görüntüler, on yılı aşkın bir süredir yıldızımızı izleyen NASA Solar Dynamics Observatory tarafından çekildi. Lezzetli bir yumurta sarısı üzerindeki küçük karabiber tanelerine benzese de aslında devasa bir Güneş lekesi kümesini gösteriyor.

POSTA POSTA
Önümüzdeki 14 gün çok ilginç olabilir... Güneş'te Dünya'dan 15 kat büyük lekeler çıktı!

Görüntüler, on yılı aşkın bir süredir yıldızımızı izleyen NASA Solar Dynamics Observatory tarafından çekildi. Peki bu görüntü anlama geliyor? Bilim insanlarına göre büyük Güneş patlamalarının habercisi olabilir.

Güneş lekelerinden oluşan ‘takımadalar’ Dünya’dan tam 15 kat daha büyük. Ve bu karanlık noktaların ortaya çıkışı yıldızımızın ‘Güneş maksimumu’ olarak bilinen zirveye hızla yaklaştığını gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde aktarmıştık: Güneş maksimumu beklediğimizden daha erken geliyor.

Gezegen büyüklüğündeki bu siyah noktalar Güneş patlamaları ve koronal kütle atımlarıyla (CME); yani Güneş fırtınası olarak tanımlanan devasa ve şiddetli enerji salımlarıyla yakından ilişkili. Bilim insanları bu lekelerin Dünya'ya doğru şiddetli enerji dalgaları yaratarak jeomanyetik fırtınalara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Mashable haberinin devamı için tıklayın.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER