Gaz krizine yeni çözüm ısı pompası

Rusya-Ukrayna savaşı başta Avrupa olmak üzere enerjide dışa bağımlı ülkeleri etkilerken, alternatif enerji arayışları sürüyor. Özellikle geçtiğimiz yıl kullanımı rekor kıran ısı pompasına talep artıyor. Üstelik Avrupa ısı pompası kullanımını zorunlu hale getiriyor. Maliyetleri düşürmek için tercih edilen ve Avrupa’da hızla yayılan ısı pompası zorunluluğuyla ilgili olarak uzmanlar, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde de kullanım oranının arttırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Gaz krizine yeni çözüm ısı pompası

Artan enerji krizi ve savaş sonrası tedarikteki belirsizlikler, ülkelerin enerji politikalarını tekrar gözden geçirmesine neden oluyor. Pek çok ülke, yeşil enerjiye ilişkin taahhütlerinin arkasında olduklarının altını çizse de kömür ve nükleer enerji tekrar masaya getirildi. Avrupa’da pek çok ülke enerji tüketiminde alternatif kaynakları araştırırken, Hollanda geçtiğimiz aylarda yüksek maliyetler nedeniyle, ısı pompalarını zorunlu hale getireceğini açıkladı. İngiltere de 2028 yılına kadar 26 milyon gaz kazanını elektrikli ısı pompalarıyla değiştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Gaz krizine yeni çözüm ısı pompası - Resim : 1

Temiz ve verimli enerji konusunda küresel anlamda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu The Regulatory Assistance Project (RAP) Avrupa Direktörü Jan Rosenow, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, gaz tüketimini azaltmak amacıyla ısı pompalarına olan ilgide büyük bir artışa yol açtı. Halihazırda ısı pompalarının çoğu Çin’de, Kuzey Amerika ülkelerinde ve Avrupa’da kurulu vaziyette. Türkiye gibi enerjiyi ithal eden ülkeler için ısı pompası kullanımı çok önemli” dedi.

ALMANYA’DA ZORUNLU 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER