Termal suyla 70 milyon kilovat elektrik üretildi

Afyonkarahisar'da, yerli sermayeyle kurulan jeotermal elektrik üretim santralinde, 5 yılda 70 milyon kilovatlık elektrik üretimi yapıldı. Tesiste üretilen elektrikle bugüne kadar ekonomiye 65 milyon lira katkı sağlandı.

PARADURUMU PARADURUMU
Termal suyla 70 milyon kilovat elektrik üretildi

Kentte valilik, belediye, İl Özel İdaresi ile Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklığında kurulan, Afyonkarahisar Jeotermal (AFJET) A.Ş.'nin girişimiyle 2018'de hayata geçirilen jeotermal elektrik üretim santrali, saatte 2,76 megavat üretim yapıyor. Santralin, yılın 350 günü üretim kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Yer altından 128 derece sıcaklıkta çıkan jeotermal su, boru tipi eşanjör içindeki R134A gazını ısıtıyor. Bu gaz, birinci fazda 70 derecede buhara dönüşüyor. Oluşan buhar sıkışma odasında basınçlı şekilde türbini çeviriyor. Dönen türbin yatay şaft vasıtası ile gücünü jeneratöre iletiyor. Burada üretilen elektrik, iletim hattı ile ulusal dağıtım ağına iletiliyor.

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, santralin termal suyla 29 bin 600 konuta eş değer ısıtma yaptığını, 2 milyon 960 bin metrekare kapalı alan ısıttığını belirterek, "Bunun yanında 480 dönüm jeotermal kaynaklı sera, 10 bin yatak kapasitesine sahip otellerin hem ısınma hem kullanma sularını veriyoruz" dedi.

SAATTE 2,76 MEGAVATLIK ELEKTRİK ÜRETİMİ

Konut ısıtmasından sonra elektrik üretimi, teknolojik sera merkezi ve termal turizmle ilgilenildiğini kaydeden Ulutürk, "Santralimizde saatte 2,76 megavatlık elektrik üretimi yapılıyor. Jeotermal santrallerin diğer santrallerden farklılığı var. Bir rüzgar santrali veya bir güneş santralinde 200- 220 gün arası üretim yapılabilirken, bizim santralimiz 8 bin 400 saat (350 gün) hizmet verebiliyor. 2018 yılında santrali devreye aldık. 2018'den şu güne kadar, yaklaşık 70 milyon kilovatlık elektrik üretimi yapıldı. Bunun da milli ekonomiye yaklaşık 65 milyon TL'lik katkısı var. Ülkemiz şu anda 1600 megavatlık güce ulaştı. 2025 yılına kadar bunu 2 bin megavatta çıkararak toplam elektrik üretimimizin yüzde 5'ini jeotermalden karşılamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

'YERLİ VE MİLLİ ENERJİ'

Jeotermal santralde 2021 yılında 19 milyon kilovatlık elektrik üretim yapıldığını vurgulayan Ulutürk, "Bunun yaklaşık 20 milyon 500 bin liralık karşılığı var. 6 bin 500 nüfuslu bir beldenin elektrik ihtiyacının tamamını bu santralle karşılamış oluyoruz. Buzdolabından televizyona kadar bütün hanenin ihtiyacını bu santralle karşılayarak milli ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bunu küçük olarak görmeyelim çünkü bu yerli ve milli bir enerji. Jeotermal, entegre bir kullanım olduğu için farklı proseslerde hem elektrik hem ısıtmada daha verimli ve daha etkin bir şekilde kullanılmış oluyor" dedi.

Türkiye'de jeotermalden elektrik üreten 60 tesis bulunduğuna değinen Ulutürk, "Tamamlanmış olan 60. En küçüğü biziz ama kamunun sahip olduğu bir santral özelliğine sahip. Bundan dolayı şehir ve şirket olarak mutlu ve gururluyuz. Her ne kadar 3 megavatlık küçük gözükse de etkin ve verimli kullanıldığı için entegre kullanımla bundan dolayı ekonomiye daha çok katkı sağladığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

 

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER