için kaldı

Kriz çözüldü gemiler geçmeye başladı

Rus ham petrolünü taşıyan gemiler Boğazlardan geçmeye başladı. Ham petrol taşıyan gemiler deniz sorumluluk sigortası olarak adlandırılan P&I sigortaları olmaması ve Türkiye’nin sigorta teyit mektubu olmadığı için gemilerin geçişine izin vermemesi kriz yaratmıştı. Denizcilik Genel Müdürü, sigorta teyit mektubu vermediği için bekleyen ham petrol yüklü tankerlerin teyit mektubunu verdiğini açıkladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kriz çözüldü gemiler geçmeye başladı

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. Teker, Rusya’ya uygulanan ambargo kapsamında dünyada gemilerin yüzde 90’ına sigorta teminatı sağlayan P&I Kulüpleri Birliği’nin, temmuz ayında yayınladığı sirküler ile ham petrol taşıyan gemilerin sigortasının olmayacağını deklare ettiğini belirterek, “Denizcilik Genel Müdürlüğü de sorumlu bir yöneticilik örneği göstererek, zorunlu sorumluluk sigortasına sahip olmayan tankerlerin Boğazlara girmesine izin vermedi. Gemilerden sigorta teyit mektubu istedi, bunun da başlangıç tarihini 1 Aralık olarak ilan etti. Bu tarihten itibaren İstanbul Boğazı’na yaklaşan gemilerin sigorta teminat mektubu verene kadar girişine izin verilmedi” dedi.

Ufuk Teker, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün uygun gördüğü teminat mektubunu veren gemilerin geçişine izin verilmeye başlandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ambargo konusu dünya sigortacıları açısından gri alanlardır. Sigortacılar, finansçılar, ticaret yapanların bu alana girmemesi için kuşku oluşturur. Doğrusu; ülke olarak kendi korumalarımızı, kendi sigorta kalkanlarımızı oluşturursak o zaman bizim açımızdan gri alan kalmaz. Bu gemilerin Boğazlardan geçişi için üzerinde çalıştığımız tamamlayıcı sigorta konusu var.”

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER