Epilepsi hastalığı çoğu zaman tamamen kontrol altına alınabiliyor

Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığının görülme sıklığı toplumda yüzde 5 ile yüzde 1 arasında değişiyor. 16 yaş öncesi ve 65 yaşından sonra görülme sıklığı artmakla birlikte herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen epilepsi nöbetleri beyinde nöron olarak adlandırılan hücre veya hücrelerde geçici olarak oluşan anormal elektriksel aktivitenin yarattığı klinik bir durum. Peki epilepsinin nedenleri, tedavi yöntemi neler?

HÜRRİYET HÜRRİYET
Epilepsi hastalığı çoğu zaman tamamen kontrol altına alınabiliyor

Uzm. Dr. Yeşim Abanoz epilepsi hakkında merak edilenleri anlattı: Nöbet sırasında hastada geçici bilinç kaybı veya farklı özelliklerde belirtiler görülmektedir. Kişinin tek bir nöbet geçirmesi, epilepsi hastası olduğu anlamına gelmemekte birlikte, dikkatli bir nörolojik değerlendirme yapılmalı ve düzenli olarak takip edilmelidir. Hastalığın sık görüldüğü yaşlarda (özellikle kişinin kendini ifade etmekte zorlanabildiği çocukluk çağında) anne ve baba başta olmak üzere yakın çevredekilerin gözlemleri teşhis için önemli rol oynamaktadır. Epilepsi nöbetleri, güçlükle saptanabilen sadece gözlerin dalması şeklinde olabileceği gibi; ağız şapırdatma, kötü koku duyma, tuhaf hisler yaşama, baş dönmesi, baygınlık hali, anlamsız hareketler yapma, ani sıçrama, vücudun belli bir bölgesinde ya da tüm vücutta titreme, kasılma şeklinde de gözlemlenebilir.

EPİLEPSİ NEDENLERİ NELERDİR?

Epilepsi hastalığının nedenleri çok çeşitlidir. Gelişen tanı yöntemlerine karşın hastalığın sebebini ortaya koyamadığımız bir grup hasta da bulunmaktadır. En sık karşılaşılan nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER