Çin, ozon tabakasını incelten kimyasal kullanmayı sürdürüyor

Çin'de, dünya genelinde yasaklanmış olmasına rağmen hala ozon tabakasını incelten tehlikeli bir kimyasal bileşik kullanıldığı bildirildi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çin, ozon tabakasını incelten kimyasal kullanmayı sürdürüyor

"Live Science" internet sitesinde yayımlanan çalışmada, Çin'in doğusunun, dünyayı güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruyan ozon tabakasını aşındırdığı bilinen bir madde olan karbon tetraklorürü (CCl4) belirgin miktarda yaydığı belirtildi.

Avustralya, Güney Kore, İsviçre, İngiltere ve ABD'den bilim adamları tarafından yürütülen çalışma, CCl4 de dahil olmak üzere ozon tabakasına zarar veren maddeleri tüm dünyada yasaklayan Montreal Protokolü'ne rağmen Çin'in zararlı kimyasal bileşeni kullanmaya devam ettiğini ve ozon tabakasına zarar veren emisyonlara neden olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, gazların atmosferdeki hareketini simüle eden iki modelin yanı sıra Kore Yarımadası'nın yakınında, karadan ve havadan atmosfer konsantrasyonunu ölçen sensörlerden edinilen verileri inceledi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER