için kaldı

Cari açık yüzde 60 azaldı

CARİ açık temmuzda geçen yıla göre yüzde 60 azalarak 1.7 milyar dolar oldu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Cari açık yüzde 60 azaldı

Geçen yıl temmuzda cari açık 4.7 milyar dolar, 2017'nin tamamında 47.4 milyar dolar idi. Merkez Bankası verilerine göre yılın ilk 7 ayında cari açık 33.2 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı ise hazirandaki 57.5 milyar dolardan temmuzda 54.5 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası açıklamasında da dış ticaret açığındaki azalışa dikkat çekilerek, “Cari işlemler açığı, geçen yılın temmuz ayına göre 2.9 milyar dolar azalarak 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu ayda ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 2.5 milyar dolar azalarak 4.8 milyar dolara geriledi” denildi.

TURİZMDEN KATKI

Merkez Bankası verilerine göre hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 673 milyon dolar artarak 3.59 milyar dolar oldu. Bu gelişmede, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirlerin 578 milyon dolar artarak 3 milyar doları aşmasının etkili olduğu belirtildi. Verilere göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise temmuzda 707 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında 279 milyon dolar net çıkış yaşandı. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 463 milyon dolar net satış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 115 milyon dolar net alış yaptı. Resmi rezervlerde bu ayda 2.42 milyar dolar rezerv artışı gerçekleşti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER