için kaldı

Blinken'den 'Çin balonu' için net mesaj: Açık bir şekilde egemenliğimizin ihlali

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD semalarında Çin'e ait istihbarat balonunun uçurulmasını "açık bir egemenlik ihlali" olarak niteledi. "Hava sahası bu şekilde ihlal edilmiş her ülkenin aynı yanıtını vereceğini düşünüyorum" diyen Blinken, Pekin ziyaretini iptal etme gerekçesi olarak ise şartların "yapıcı bir ziyaret" için elverişli olmamasını gösterdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Blinken'den 'Çin balonu' için net mesaj: Açık bir şekilde egemenliğimizin ihlali

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile Washington'da görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Bakan Blinken, Çin'e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD semalarında tespit edilmesinin ardından iptal ettiği Pekin ziyaretine değindi.

Yapılan kapsamlı değerlendirmelerin ardından şartların "yapıcı bir ziyaret" için elverişli olmadığı sonucuna vardıklarını kaydeden Blinken, "ABD hava sahasında bir istihbarat balonunun uçurulması açık bir şekilde egemenliğimizin ve uluslararası hukukun ihlalidir. Bu kabul edilemez ve bunu Çin'e de ilettik" şeklinde konuştu.

"Hava sahası bu şekilde ihlal edilmiş her ülkenin aynı yanıtını vereceğini düşünüyorum" diyen Blinken, "Bu sorumsuzca bir eylem. Çin’in tam da benim planlanan ziyaretimin öncesinde bu adımı atmaya karar vermesi, yapmayı planladığımız kapsamlı görüşmelere zarar verdi" ifadelerini kullandı. Buna rağmen iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık olmasının önemli olduğunu vurgulayan Blinken, ABD’nin Pekin ile diplomatik angajmanlara halen bağlı olduğunu muhataplarına ilettiğini ifade etti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER