için kaldı

Bağdat-Erbil arasında buzlar eriyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin eylülde düzenlediği bağımsızlık referandumuyla gerilen Erbil-Bağdat arasındaki ilişkiler nispeten normalleşiyor. Bağdat yönetimi, IKBY havalimanlarını uluslararası uçuşlara açtıktan sonra IKBY'nin memur maaşlarının yarısını ödemeyi kabul etti. Irak Başbakanı İbadi de Kürtçe Nevruz'u kutladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Bağdat-Erbil arasında buzlar eriyor

IRAK'ta Mayıs ayında yapılacak genel seçimler öncesinde Erbil ile Bağdat arasında buzlar erimeye başladı. Seçimlerden zaferle çıkmayı hedefleyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi'den Erbil'e yönelik peş peşe açılım hamleleri geldi.

Aylar süren pazarlıkların ardından Bağdat yönetimi, eylül referandumu sonrasında IKBY'nin uluslararası uçuşlara kapattığı havalimanlarına yeşil ışık yaktı. Pazartesi günü aylar sonra ilk kez Erbil'e direkt uluslararası uçuş gerçekleşti. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden ve Dubai'den birer uçak Erbil'e sefer düzenledi. Kürtlerin büyük önem verdiği Nevruz öncesinde de Bağdat, IKBY'nin güvenlik gücü olan Peşmerge ve devlet memurlarının maaşlarının yarısını ödemeyi kabul etti. Memur maaşlarının geri kalan bölümünün ise Erbil'in kendi petrol gelirlerinden karşılamasına karar verildi.

KÜRTÇE NEVRUZ MESAJI

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER