Almanya'da hükümet arayışı yeniden başlıyor

Almanya'da SPD ile Hıristiyan Birlik partileri arasındaki koalisyon görüşmeleri parti liderleri Merkel, Schulz ve Seehofer'in buluşmasıyla resmi olarak başlayacak. Görüşmelerin çetin pazarlıklara sahne olması bekleniyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Almanya'da hükümet arayışı yeniden başlıyor

Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) kongresinde koalisyon görüşmelerinin başlatılmasının kabul edilmesinden sonra ilk ön görüşmeler hafta başında yapılacak. Koalisyon pazarlığının çetin geçmesi bekleniyor. SPD'nin çalışma, sondaj niteliğindeki görüşmelerde varılan sağlık ve mülteciler politikalarıyla ilgili uzlaşmada düzeltme yapılmasını talep etmesine Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri tepki gösterdi. CSU başkanlık divanı ön görüşme sonuçlarının pazarlık konusu yapılmayacağını duyurdu.

SPD parti meclis grup başkanı Andrea Nahles partisini aşırı beklentiler karşısında uyardı. Bonn'daki SPD kongresinde parti yönetiminden ön görüşme protokolündeki bazı maddelerin yeniden gündeme getirilmesi talep edilmişti. Bunların başında gereksiz süreli iş sözleşmelerinin yasaklanması, özel ve resmi sağlık sigortaları arasındaki farkın kapatılması ve mülteci aileleri birleşiminin kolaylaştırılması geliyor.

Muhtemel koalisyon ortaklarının son hazırlıklarını tamamlamalarından sonra CDU, CSU ve SPD genel başkanları Angela Merkel, Horst Seehofer ve Martin Schulz'un koalisyon görüşmelerinin yol haritasını belirlemek üzere bu akşam Berlin'de bir araya gelmeleri bekleniyor. Başbakan Merkel ön görüşme sonuçlarında değişiklik yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi vermedi. Merkel, Almanya için "istikrarlı bir hükümete" kavuşmanın önemli olduğunu ve ön görüşme kararlarının kendilerine kılavuzluk yapacağını söylemekle yetindi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER