Hazine ve Maliye Bakanı, cari açığın kalıcı olarak azaltılacağını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nın, dış ticarette yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine güçlü destek sağlayacağını ifade etti. Bu ifadeyle birlikte "Cari açığı kalıcı olarak azaltma hedefimize yaklaşıyoruz" açıklamasında bulundu.

PARADURUMU PARADURUMU
Hazine ve Maliye Bakanı, cari açığın kalıcı olarak azaltılacağını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan yeni bir Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nı duyurdu. Bu program kapsamında, üç yıl süresince yılda 100 milyar TL olmak üzere toplamda 300 milyar TL'lik bir limit ayrılacak. İşte açıklamalar...

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten açıklama

Mehmet Şimşek, sosyal medyada yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: "Çok önemli bir program. Yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine güçlü destek sağlayarak dış ticareti destekleyeceğiz. Cari açığı kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte, teknik yeterliliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı değerlendirecek. Nihai kararı ise Merkez Bankası verecek. Ülkemiz için hayırlı olsun."

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nın duyurusunu yaparak, "Merkez Bankası, yıllık 100 milyar lira olmak üzere üç yılda toplamda 300 milyar lira limit tahsis eden bir program başlattı.  Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu kapsamda değerlendirmelerde bulunacak ve 1 milyar lira ve üzeri düzeydeki yatırım projelerini destekleyeceğiz. Ayrıca, stratejik öncelikli ürünler ve teknoloji alanlarına odaklanarak 281 üründen oluşan bir stratejik öncelikli ürün listesi ile 261 başlıktan oluşan bir teknoloji alanları listesini kamuoyuyla paylaştık."

“Fon akışı artacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrasında TL varlıklarına olan talebin artacağını belirtti. Şimşek, "Yakın gelecekte, özellikle de yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin varlıklarına olan talebin çok fazla artacağına inanıyorum. Yani, Türkiye'ye yönelik fon akışı büyük oranda artacak." şeklinde konuştu.

Bu yılki cari açığın altın hariç milli gelirin yüzde 1,4'üne denk geldiğini ifade etti. Şimşek, sürdürülebilir bir cari açığın, yani dış borcun milli gelire oranını artırmayan bir cari açığın şu anda sağlandığını belirtti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER