için kaldı

119 yıldır tarihi mihrabın peşinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 119 yıl önce Almanya'ya kaçırılan Beyhekim Camisi'nin çini mihrabının iadesi için mücadelesini sürdürüyor. Mihrap iade edilmezse Almanya üniversitelerinin Türkiye'deki arkeolojik kazıları yeniden gözden geçirilecek.

HÜRRİYET HÜRRİYET
119 yıldır tarihi mihrabın peşinde

1899 yılında Almanya'nın Konya Konsolosu Julius Hardeg Loeytved tarafından kaçırılan, günümüzde Berlin Pergamon Müzesi'nde sergilenen Konya Beyhekim Camisi'nin tarihi çini mihrabının iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı uzun yıllardır mücadele ediyor. Almanya, eserin iadesine yanaşmadığı gibi Osmanlı'nın 1869'da çıkardığı Asar-ı Atika Nizamnamesi'ni (Eski Eser Yasası) delil göstererek, 'bulunan' eserlerin yarısının bulana ait olduğunu ileri sürüyor. Oysa, tarihi çini mihrabı Loytverd bulmamış, dökülen çinilerini onarmak bahanesiyle Almanya'ya götürmüş ve geri getirmemişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı şimdi Boğazköy Sfenksi'nde olduğu gibi mihrabın iadesi için diplomatik girişimlerini sürdürüyor. İade sağlanamazsa Almanya üniversitelerinin Türkiye'deki arkeolojik kazıları yeniden gözden geçirilecek.

Konya Alaeddin tepesinin batısındaki mahallede bulunan Beyhekim mescidi 13. yüzyıl Selçuklu döneminin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Camiye adını veren Hz. Mevlâna'nın da doktoru 'Beyhekim' adlandırılan Ekmeleddin Müeyyed El Nahcuvani. 1250'li yıllarda yapılan mescidin girişinin sağ tarafında Beyhekim'in türbesi yer alıyor. Caminin iç kapısıyla sağdaki türbe ve soldaki oda kapılarının yanları Selçuklu çinileriyle süslüyken bugün çinilerden geriye tek bir örnek bile kalmadı. Caminin çini mihrabı da tamamen sökülerek çalındı. 19. yüzyılın sonunda Konya'ya Almanya Konsolosu olarak atanan Julius Hardeg Loytved pek çok eseri yasadışı yollarla Anadolu topraklarından kopardı. Beyhekim Camisi'nin çini mozaik mihrabı üzerinde de incelemeler yapan Loytved, çinileri restore edebileceğini söyleyerek Konya yöneticilerinden izin aldı. Tamir bahanesiyle Almanya'ya götürülen mihrap geri getirilmedi. Mihrap, 10 yıllık çalışma sonunda Berlin Pergamon müzesinde sergilenmeye hazır hale getirildi.

119 yıldır tarihi mihrabın peşinde - Resim : 1

YURTDIŞINA ÇIKARMAK YASAK

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER