Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Müftüoğlu: Kolay ve ucuz tükürük testleri geliyor

Hürriyet gazetesinin başyazarı ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için yapılan antikor testleriyle ilgili yazdı. Müftüoğlu, “Kanıtlara göre, bağışıklık pasaportları kesin güvenlik anlamına gelmiyor” dedi. Müftüoğlu, yakında yeni tip Koronavirüs'ü (Covid-19) tükürükle tespit edilen Koronavirüs testlerinin kullanılabileceğini belirtti.

Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Müftüoğlu: Kolay ve ucuz tükürük testleri geliyor - Sayfa 1

Müftüoğlu, "Haftaya iyi haberlerle başlıyoruz. Covid-19’un teşhisinde de hastalığın geçirilip geçirilmediğinde de doğru tanıya götüren hızlı, kolay, ucuz ve güvenilir testlerin sayısı artıyor. Amerikan Besin ve İlaç Dairesi (FDA), geçtiğimiz hafta 30 dakikada sonuç verebilen hızlı ve güvenli bir tanı testine daha onay verdi. Ayrıca, yakında 'tükürük ile yapılan' testlere izin çıkacağının da işaretleri var. Tükürük testleri bence özellikle önemli. Zira bunlar evlerde de isteyen herkesin istediği zaman rahatça kendisine uygulayabileceği testler olacaktır." düşüncesini dile getirdi. 

Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Müftüoğlu: Kolay ve ucuz tükürük testleri geliyor - Sayfa 2

Her teste güvenmeyin diyen Müftüoğlu şöyle devaam etti;  Antikor testlerinin çoğu henüz yeteri kadar güvenli değil. Öyle ki, FDA izin verdiği 30 civarında antikor testinden onayını geri çekti. 

Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Müftüoğlu: Kolay ve ucuz tükürük testleri geliyor - Sayfa 3

Bu nedenle rastgele satılan, internetten pazarlanan, Sağlık Bakanlığımız tarafından onaylanmamış olan hiçbir antikor testine güvenmeyiniz.

Müftüoğlu'nun yazısı şöyle;

Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Müftüoğlu: Kolay ve ucuz tükürük testleri geliyor - Sayfa 4

Başlıktaki soruyu “Antikor testim pozitif çıktı, içim rahat olmalı mı?” diye de sorabilirsiniz.
Mantık basit: Eğer koronavirüse karşı koruyucu antikor oluşturduğunuza dair net ve açık kanıtlarınız varsa bu sizin için müthiş bir avantaj olabilir: Zira antikor pozitifliği sizin virüs bulaştırıcısı olmadığınız, daha da önemlisi virüsün size bulaşma ihtimalinin kalmadığını gösteren bir kanıt sayılabilir. Kısacası, eğer elinizde “COVID-19 antikoru pozitiftir” şeklinde bir belgeniz varsa yaşamınız daha kolay olacaktır. Eğer siz de böyle bir “bağışıklık pasaportu”na sahipseniz, yani kanınızda sizi koruyacak miktarda antikoronavirüs antikoru mevcutsa bugünler için ayrıcalıklı bir kişi sayılabilirsiniz: Rahatça seyahat edebilir, korkusuzca gezip dolaşabilir, istediğiniz kafe ve restoranlarda keyif çatabilirsiniz. Alışveriş yaparken ve daha pek çok sosyal faaliyette korkudan uzak bir yaşam sizi bekliyor demektir. Peki ya gerçekte durum ne? Yanıt yandaki kutuda...