Havalar ısınınca artmaya başladı; İlk olarak Edirne'de görülmüştü! Önleminizi alın

Taşıdığı virüsler nedeniyle çok sayıda hastalığa neden olan Asya kaplan sivrisineği mücadelesi, havanın ısınmasıyla hızlandı. Yumurtlamak için araç lastikleri, saksılar, mezarlıklardaki su kaplarını seçen sinekle mücadele çalışmasına, vatandaşların da katkı koyması gerektiği kaydedildi.

Havalar ısınınca artmaya başladı; İlk olarak Edirne'de görülmüştü! Önleminizi alın - Sayfa 1

2011 yılında ilk olarak Edirne'de tespit edilen Asya kaplan sivrisineği, bir süre sonra Marmara bölgesinde, daha sonra Türkiye genelinde görülmeye başlandı. Diğer sivrisinek türlerine göre taşıdığı zika ve Batı Nil Virüsü gibi hastalıklara yol açan virüsleri taşıyan sinekle mücadele sürüyor.

110
Havalar ısınınca artmaya başladı; İlk olarak Edirne'de görülmüştü! Önleminizi alın - Sayfa 2

YUMURTALARI KURAKLIĞA AYLARCA DAYANIYOR

En belirgin özelliklerinden biri, yumurtalarının kuraklığa 6 ay dayanabilmesi gösterilen Asya kaplan sivrisineği, yumurtalarını bırakmak için su kenarlarını tercih ediyor. 

210
Havalar ısınınca artmaya başladı; İlk olarak Edirne'de görülmüştü! Önleminizi alın - Sayfa 3

Su birikintisi olabilecek yerleri özellikle tercih eden Asya kaplan sivrisineği, ilginç yerleri de yumurtlamak için tercih ediyor. Yumurtalarını bırakmak için su birikintisi oluşabilecek araç lastikleri, su kapları, saksılar başta olmak üzere mezarlıkları tercih eden bu sinek türüyle mücadele için belediyeler ve üniversiteler çalışmalarını sürdürüyor.

310
Havalar ısınınca artmaya başladı; İlk olarak Edirne'de görülmüştü! Önleminizi alın - Sayfa 4

MEZARLIKLARDAKİ SU KAPLARI SİNEK LARVASI DOLU

Asya kaplan sivrisineğine yönelik yıl boyu sürdürülen mücadele, havanın ısınmasıyla hız kazandı. Antalya'nın nemli ve yağışlı geçen kış mevsimi sonrası larvaların sineğe dönüşmesi öncesinde Büyükşehir Belediyesi ekipleri etkin mücadele için kentin farklı noktalarında çalışma yürütüyor. Kentin büyük mezarlıklarından Uncalı Kent Mezarlığı'ndaki kabirlerin yanında bulunan su kaplarında da Asya kaplan sivrisineği larvalarına rastlandı. 

410