Patatesten 10 kat daha faydalı! Türkiye'de üretilmeye başladı: Kalsiyum ve magnezyumu çok güçlü

Normal patatesten 10 kat daha besleyici olduğu ifade edilen mor patateste hasat başladı. "Mor şifa" olarak adlandırılan besin, yakın zamanda Türkiye'nin sofralarında dolup taşacak.

POSTA POSTA
Patatesten 10 kat daha faydalı! Türkiye'de üretilmeye başladı: Kalsiyum ve magnezyumu çok güçlü

Normal patatesten 10 kat daha besleyici olduğu ifade edilen mor patateste hasat başladı. "Mor şifa" olarak adlandırılan besin, yakın zamanda Türkiye'nin sofralarında dolup taşacak.

Türkiye'nin dört bir yanında birbirinden besleyici ürünler yetişiyor. Sivas'ta ekimi gerçekleştirilen müthiş bir besininin de hasadı başladı. Normal patatesten 10 kat daha besleyici olduğu ifade edilen mor patates "Mor şifa" olarak adlandırılıyor. Yakın zamanda Türkiye'nin sofralarında dolup taşacak.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencileri için uygulamalı eğitim maksadıyla üniversite içerisine 40 dönümlük araziye Tarım Uygulama ve Araştırma merkezi oluşturuldu.  

Oluşturulan bu merkezde öğrenciler derste gördükleri teorik bilgileri pratiğe dönüştürüyor. Öte yandan, Sivas’ta bazı alternatif ürünlerinin de yetişebildiğini göstermek isteyen merkez alana mor patates ekti. İçerdiği antioksidanlar ve yüksek besin değeri nedeniyle ilgi gören mor renkli patatesin hasadına başlandı.

Antioksidan özelliği, kalsiyum değeri ve magnezyum değeri yüksek olan mor patatesten elde edilen gelir öğrencilere burs olarak verilecek.

Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, bazı alternatif ürünlerin Sivas’ta yetiştirilebileceğini gösterdiklerini ifade ederek, 

“Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’müze ait olan öğrencilerimiz için uygulama alanı yaptığımız yaklaşık 40 dönümlük bir arazi üzerindeyiz. Biz bu arazide öğrencilerimize derslerde anlattığımız bütün bitkisel üretim modellerinin hepsini burada uygulamalı olarak, pratik olarak gösteriyoruz. Bazı alternatif ürünlerinde burada Sivas’ta yetiştirilebileceğini gösteriyoruz” dedi.

İLK HASAT ÇOK İYİ

Yörük, mor patateste verimin oldukça iyi olduğunu söyleyerek, “Alışılagelmiş tarım modelinin dışına çıkmak istiyoruz. İlimizde artık farklı alternatif tarım modellerinin, tarım ürünlerinin ve teknolojilerinin artık kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. 

Bunların bir tanesi de mor patates. İlk zamanlar insanlar için dikkat çekici olmayan ama sonra hızla gelişen ve yaygınlaşan bir üründür. Bizde bunu üniversitemizde denemeye karar verdik. 

3 yıldır başarılı sonuçlar alıyoruz. Verimimiz de gayet iyi. Çiftçilerimiz üniversitemizde ki uygulama alanımıza gelirlerse biz burada elde ettiğimiz tüm bilimsel verileri seve seve onlarla paylaşırız” diye konuştu.

NORMAL PATATESTEN 10 KAT BESLEYİCİ, FAYDALARI SAY SAY BİTMİYOR

Yörük, normal patatese oranla mor patatesin 10 kat daha besleyici bir ürün olduğuna değinerek, “Aslında mor patates tıbbi bir patates olarak ta tanımlanabilir. Normal patatese oranla 10 kat daha besleyicidir. Antioksidan özelliği 4 kat daha fazla olan, kalsiyum değeri, magnezyum değeri yüksek olan bir besinimiz. 

Özellikle kilo almak isteyen insanlar için belirli oranlarda tüketilmesi öngörülüyor. Tansiyon düzenleyici özellikle kanser hastalarında iyileştirici özelliğiyle ilgili bazı makaleler yayınlandı. Kanser hücrelerinin daha yavaş geliştiği ve daha çabuk iyileştiğini gördüler.

Cilt güzelleştirdiği, cilt kanserine iyi geldiğiyle ilgilide son zamanlarda çalışmalar yapılmakta. Bu mor patateslerde hem Sivas halkına hem diğer çiftçilerimize istedikleri zaman burada satışı gerçekleştiriliyor.

Satışımızı vakıf üzerinden gerçekleştiriyoruz. Buradan kazandığımız parayla da yaklaşık 100 öğrenciye burs veriyoruz” şeklinde konuştu.

Cilt güzelleştirdiği, cilt kanserine iyi geldiğiyle ilgilide son zamanlarda çalışmalar yapılmakta. Bu mor patateslerde hem Sivas halkına hem diğer çiftçilerimize istedikleri zaman burada satışı gerçekleştiriliyor. Satışımızı vakıf üzerinden gerçekleştiriyoruz. Buradan kazandığımız parayla da yaklaşık 100 öğrenciye burs veriyoruz” şeklinde konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER