Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü

Deprem felaketinin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde büyüme, beklentilerin üzerinde gelerek yüzde 4 oldu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü

Hanehalkı harcamalarının yüzde 16.2 arttığı ilk çeyrekte, inşaat sektöründe yüzde 5.1’lik büyüme dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’yı (GSYH) oluşturan faaliyetler incelendiğinde ilk çeyrekte hizmetler sektörü yüzde 12.4 oranında arttı. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12, finans ve sigorta yüzde 11.2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 8.1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7.8, inşaat yüzde 5.1, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3.6 ve gayrimenkul faaliyetleri de yüzde 1.4 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.3 arttı.

TARIM SEKTÖRÜ DARALDI

Yılın ilk çeyreğinde tarım ve sanayi sektörleri daraldı. TÜİK verilerine göre tarım sektöründeki gerileme yüzde 3.8, sanayi sektöründeki daralma ise yüzde 0.7 oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde hanehalklarının nihai tüketim harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 16.2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5.3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 4.9 arttı. Mal ve hizmet ithalatı, 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 14.4 artarken, ihracatı yüzde 0.3 azaldı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER