için kaldı

Gündüz bağ bahçede, akşam tiyatro sahnesinde

İzmir'in Seferihisar ilçesin Ulamış köylüleri, gündüzleri bağ bahçe işinde çalışıp akşamları tiyatro eğitimi aldı. Çiçeği burnunda tiyatrocular, İstanbul Maltepe'de sahneye çıktı ve performanslarıyla ayakta alkışlandı.

F5HABER F5HABER
Gündüz bağ bahçede, akşam tiyatro sahnesinde

İzmir'in Seferihisar ilçesin Ulamış köylüleri, gündüzleri bağ bahçe işinde çalışıp akşamları tiyatro eğitimi aldı. Çiçeği burnunda tiyatrocular, İstanbul Maltepe'de sahneye çıktı ve performanslarıyla ayakta alkışlandı.

Ulamış köyünde yaşayanlar gönüllü olarak Seferihisar Belediyesinin açtığı tiyatro kursuna katıldı. 4 ay çalışan köylüler ilk oyunlarını İstanbul Maltepe Belediyesinin davetiyle İstanbul'da gerçekleştirdi. Yaşları 14'le 74 arasında değişen amatör 30 tiyatrocu, "Yaşamın İçinden" adlı oyunun prömiyerini Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sahneledi. Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu (SEFTİT) eğitmeni Vedat Murat Güzel öncülüğünde çalışan köylüler, sergiledikleri performansla Maltepelilerin büyük beğenisini toplamayı başardı. Oyunun sonunda açıklamalar yapan eğitmen Güzel, "Çok kısa bir sürede özverili bir çalışmayla oyunumuzu hazırladık. İlk sahnemiz İstanbul'a nasip oldu. Salonu dolduran izleyiciler, köylü tiyatrocularımızı ayakta alkışladı. Buradan bize elinden gelen tüm desteği vererek ve bizi cesaretlendirerek önümüzü açan Seferihisar Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e hem kendim hem de Ulamışlı köylüler adına çok teşekkür ediyorum. Oyunumuzu İzmir'de de sergilemeye devam edeceğiz" dedi.

"GURUR DUYDUM"

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, "İmkan verildiği taktirde insanların neler başarabileceğinin bir göstergesidir Ulamış Köy Tiyatrosu. Bu kadar kısa bir sürede eğitim aldılar, oyunu ezberlediler ve gidip İstanbul'da sahneye çıktılar. Başarılı performanslarının yanında Seferihisar'ı ve Ulamış'ı tanıttılar. Onlarla ne kadar gurur duysak az. Bundan böyle yeni oyunlarla ve sürekli olarak sahnede olacaklar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca ekibimizin İstanbul'da sahneye çıkmasına destek veren Maltepe Belediye Başkanımız Ali Kılıç'a da çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"BAĞI BAHÇEYİ BOŞ VERDİK TİYATROYA KOŞTUK"

Oyunculardan Berrin Bayus, "Çok kısa bir süredir amatör tiyatrodayım. Dağda zeytin toplarken, tarlada çapa yaparken soğumuş ve kurumuş ellerle sahneye çıkıp hayatın içinde bunalmış gözlerle bir saat de olsa insanlara büyük bir enerji vererek, onlara sıkıntılarını unutturarak, güldürerek, hayatın başka bir yönünü göstererek, onları deşarj ediyoruz. Bu bize alkışlarla bize dönüyor. Çok mutluyum" derken, Hatice Çamtepe de, "Tiyatro deyince çok uzak gelirdi. Sonra 'köye tiyatro kurulmuş' dediler. 'Rol yapabilecek miyiz?' diye sordum. 'Tabii, siz de tiyatro yapabilirsiniz' dediler. Hemen koşa koşa geldim kayıt oldum. O sahnede olmak hayaldi, gerçek oldu. İmkanlar önümüze serildi. Birden bire kendimizi sahnede bulduk. Bağı bahçeyi boşverdik tiyatroya koştuk" dedi.

TORUNU İÇİN GELDİ, KENDİSİ TİYATROCU OLDU

Nesrin Esenli isimli oyuncu, "Tiyatro izlemiştim ama hiç tiyatroda oynamamıştım. Buraya torunumu yazdırmak için geldim, kendimi içinde buldum ve tiyatrocu oldum. İstanbul, Ankara dolaştık. Dolaşacağımız yerler var" diyerek tiyatro serüvenini anlattı. Gönül Özdemir ise, "Ulamış'ın ekmeği meşhur, peyniri meşhur, bundan sonra tiyatrosu meşhur. Ben bunu söyleyebiliyorum" dedi. Mehmet Çoşkun isimli oyuncu da, "Bahçede hayvanlarla uğraşırken coçuğu tiyatro kurslarına getiriyordum. Bir gün geldim buraya, tiyatro kurulacağını söylediler. Hatta erkek eleman olmadığını söylediler. Ben de bu kadar bayanın yanında bir erkek olması gerekiyor diye düşündüm. İşimizi gücümüzü bırakıp mümkün olduğunca elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Daha önce böyle bir deneyim yaşamadık. İlk defa Vedat Hocanın sayesinde tiyatro ile uğraşmaya çalıştık. Ankara'ya gittik, İstanbul'a gittik, seyircinin gösterdiği tepkiye göre başarılı olduğumuzu da düşünüyoruz. İnşallah devamı gelecek" diyerek duygularını ifade etti.

(HALİL BOR/İHA)

SONRAKİ HABER