için kaldı

Yıldırım Akbulut hastaneye kaldırıldı

Eski başbakan ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı

F5HABER F5HABER
Yıldırım Akbulut hastaneye kaldırıldı

Anavatan Partisi döneminde İçişleri Bakanlığı, Meclis Başkanlığı ve yine Başbakanlık görevlerinde bulunan Yıldırım Akbulut acil olarak hastaneye kaldırıldı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Kalp Merkezi'nde tedavi altına alınan 85 yaşındaki Akbulut'un yoğun bakım ünitesinde tutulduğu öğrenildi.

Akbulut'un kalp rahatsızlığı geçirdiği belirtildi. Yıldırım Akbulut, 13 Kasım 2019'da da kalp sorunu yaşadığı için bir süre hastanede tedavi altına alınmıştı.

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?
15 Kasım 1935 tarihinde Erzincan'da dünyaya gelen Yıldırım Akbulut, Türkiye'nin 20.  Başbakanı olarak tarihe geçti.

1989–1991 yılları arasında Başbakanlık ve Anavatan Partisi Genel Başkanlığı görevini sürdüren Akbulut, 1987–1989 ve 1999–2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulundu.

YAŞAMI VE SİYASİ KARİYERİ
Yıldırım Akbulut, babasının PTT memuru olması nedeniyle ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzican'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve serbest avukatlık yaptı.

Akbulut, Adalet Partisi Erzincan il başkanlığı yaptı. Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı ve ilk kez 1983 Türkiye Genel Seçimlerinde ANAP Erzincan milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

26 Ekim 1984 - 6 Eylül 1987 tarihleri arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Türkiye Hükûmeti'nde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

1987 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar ANAP Erzincan milletvekili olarak meclise giren Akbulut, aynı yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 431 üyeden 250'sinin oyuyla TBMM Başkanı oldu. Akbulut bu görevini 9 Kasım 1989 tarihine kadar sürdürdü.

BAŞBAKANLIK DÖNEMİ
Turgut Özal'ın 1989 yılında TBMM tarafından Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut başbakanlığında 47. Türkiye Hükûmeti kuruldu.

17 Kasım 1989'da yapılan ANAP I. Olağanüstü Kongresi sonucunda da Turgut Özal'dan boşalan genel başkanlığa Akbulut'u getirildi. 15 Haziran 1991 tarihinde gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde ise yerini Mesut Yılmaz'a bırakırken başbakanlık görevinden de ayrıldı.

BAŞBAKANLIK SONRASI
1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın istemiyle 17 arkadaşıyla birlikte ANAP'tan istifa etse de bir süre sonra partiye geri döndü.

18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından mayıs ayında yapılan TBMM Başkanlığı seçimlerini kazanıp 2000 yılına kadar TBMM Başkanlığı'nı görevini sürdürdü. 

2000'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. Ancak adaylığını 2. turun ardından geri çekti.

2002'de ANAP'tan istifa eden Akbulut, aynı yıl yapılan genel seçimlerde Doğru Yol Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı olarak seçime girdi. 

Ancak DYP'nin barajı geçememesi nedeniyle Meclis'e giremedi.

Anayasa Mahkemesi eski üyelerinden Samia Akbulut'la evli olan Yıldırım Akbulut 3 kız çocuğu babasıdır.

17., 18., 19. Dönem Erzincan ve 21. Dönem Ankara milletvekili olan Akbulut, aynı zamanda Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanıdır.

Hâlen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

SONRAKİ HABER