için kaldı

Üçüncü doz kimlere gerekli? - Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı

Koronavirüs aşısında üçüncü doza ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Henüz üç doz uygulayan bir ülke yok. Bir insan aşı yapıldıktan sonra çalıştığı iş nedeniyle yüksek risk taşımıyorsa, hastalığı nedeniyle ağır seyretme riski taşımıyorsa bu kişiler için dünyada üçüncü doz uygulaması yok" dedi.

F5HABER F5HABER
Üçüncü doz kimlere gerekli? - Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı

Koronavirüs aşısında "Üçüncü doz gerekli mi?" sorusuna Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan yanıt geldi.

Habertürk'e konuşan Prof. Dr. Ceyhan, "Henüz üç doz uygulayan bir ülke yok. BioNTech-Pfizer'de de böyle bir konu yok. Oldukça uzun süreli ve yüksek antikor cevabı oluşturuyor. Burada sorun; iki doz Sinovac aşısı olanlar; çünkü iki doz Sinovac aşısı olan ülkeler, iki dozu zor temin ediyor. Bu tip ülkeler olduğu için onlarda iki doz Sinovac aşısı oldu, üçüncü dozu yapalım mı diye bir tartışma yok. Bizim söylediğimizde de genel toplum için mutlaka üçüncü doz aşılansın demiyoruz" dedi.

ÜÇÜNCÜ DOZ KİMLER İÇİN GEREKLİ?
 
Prof. Dr. Ceyhan, "Bir insan aşı yapıldıktan sonra çalıştığı iş nedeniyle yüksek risk taşımıyorsa, hastalığı nedeniyle ağır seyretme riski taşımıyorsa bu kişiler için dünyada üçüncü doz uygulaması yok. Bu konuda daha çok BioNTech-Pfizer ile ilgili açıklamalar yapılıyor. Uğur Şahin, 'Üçüncü doz muhtemelen gerekecek' demişti. Ben onları biraz ticari olarak değerlendiriyorum. Çünkü iki doz BioNTech-Pfizer aşısı olmuş kişilerin üçüncü doz aşı olup olmayacağını şu an söylememiz mümkün değil. Ne kadar süre koruyuculuk devam edecek bilmiyoruz.

ÜÇÜNCÜ DOZDA YERLİ AŞI KULLANILABİLİR Mİ?

Üçüncü dozda yerli aşı kullanılabilir mi, aşı tercihi yapılabilir mi sorusuna Prof. Dr. Ceyhan, "Kayseri'de geliştirilen aşı Sinovac gibi ölü aşı. Dolayısıyla böyle bir şey söyleyebilmemiz için mutlaka bir çalışma yapıp, bu aşı iki doz Sinovac'tan sonra üçüncü doz olarak yapıldığında etkili oluyor mu bakmak lazım. BioNTech-Pfizer üzerine çalışmalar var, ciddi derecede bağışıklık sistemini artıyor. Burada sorun yok ama Sinovac'ın üstüne yerli gelişecek aşıyı yaptığınızda yeteri kadar yanıt elde edecek misiniz çünkü üç doz inaktif aşı yapmış olacağız, o biraz şüpheli. Daha fazla etkin olmasını beklediğimiz virüs benzeri partikül aşılar çok kısa sürede yetişecek gibi görünmüyor ama dışarıya satılabilir, birinci doz olarak da kullanılabilir ama üçüncü doz olarak kullanılabileceğini pek düşünmüyorum" diye konuştu.

SONRAKİ HABER