için kaldı

Ticaret Bakanlığı'ndan ABD'ye sert tepki

Ticaret Bakanlığı: "ABD yönetimi tarafından bugün duyurulan çelik ve alüminyuma ek vergiler Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır"

F5HABER F5HABER
Ticaret Bakanlığı'ndan ABD'ye sert tepki

Ticaret Bakanlığı, Amerikan yönetiminin Türkiye'den yapılacak alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerinin sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 50'ye çıkarılacağı yönündeki kararına ilişkin, "ABD yönetimi tarafından bugün duyurulan çelik ve alüminyuma ek vergiler Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırıdır." açıklamasında bulundu.

KAYBEDEN İKİ ÜLKENİN ÜRETİCİLERİ OLUR

Bakanlığın yazılı açıklamasında ABD yönetimi tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan duyuruda, Türkiye'den yapılacak alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerinin sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 50'ye çıkarılacağının açıklandığı ifade edildi. ABD tarafından alüminyum ve çelik ithalatında 23 Mart'ta tüm ülkelere karşı sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 25 ek vergi uygulaması yürürlüğe konulduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ek gümrük vergisine konu demir çelik ve alüminyum ürünlerinde ABD'ye ihracatımız, 2017 yılında 1,1 milyar dolar olup, aynı yıl 157 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 0,7'ye (binde 7) tekabül etmektedir. Bahse konu ürünlerde ABD'den 2017 yılı ithalatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. ABD yönetimi tarafından alınan kararlarda asıl kaybeden iki ülkenin üreticileri, özel sektörleri ve ihracatçılarıdır. ABD yönetimi tarafından daha önce duyurulan çelik ve alüminyum gümrük vergileri ile birlikte bugün duyurulan ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırıdır."

SONRAKİ HABER