için kaldı

Sputnik V'nin Türkiye'de üretilmesi için anlaşmaya varıldı

Reuters'ın haberine göre, Viscoran İlaç ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, corona virüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek için anlaştı.

F5HABER F5HABER
Sputnik V'nin Türkiye'de üretilmesi için anlaşmaya varıldı

Reuters'ın haberine göre, Viscoran İlaç ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek için anlaştı. Aşının önümüzdeki aylarda üretimize başlanacağı duyuruldu. 

Koca'nın "Ramazan ayının başlaması ile birlikte aşı olmayı erteleyen vatandaşlarımızın sayısı artmıştı. Ancak, iftardan sonra da aşı olunabilmesi vatandaşlarımızın aşı randevularını erkenden alarak aşı olmalarını temin etti. Aşı tedariki ile ilgili olarak daha önce paylaştığım bilgilerde elimizdeki en iyi tedarik şartlarını en hızlı şekilde milletimizin hizmetine sunma gayretindeyiz demiştim. İki aşı türü şu an aktif olarak kullanılmakta ve bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim" açıklamasının ardından gözler koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısında çevrilmişti.

SPUTNIK V AŞISININ ÖZELLİKLERİ NELER?

Sputnik V, dünyanın resmi onay alan ilk koronavirüs aşısı olma özelliğini taşıyor. Adenovirüs yani Viral Vektör kaynaklı bir aşı olarak dikkat çekiyor. Viral Vektör (Adenovirüs) aşılarında, grip benzeri hastalık yapan bir virüsün genetik müdahale sonrası koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanırken aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapmıyor.

Öte yandan 2-8 santigrat derece sıcaklıklar arasında, yani kullanılan aşı buzdolaplarında saklanabilen  Sputnik V adenovirüs (Viral Vektör) aşısı iki doz olarak uygulanıyor.

SPUTNIK V AŞISININ ETKINLIK ORANI KAÇ?

Rusya'nın Gamaleya Araştırma Merkezi'nde geliştirilen Sputnik V aşısının son kontrol denemelerinden gelen sonuçlara dayanarak aşının yüzde 91.4 oranında etkinlik sağladığı duyuruldu. Aşının geliştirilmesi ve pazarlamasıyla ilgilenen Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF), 22 bin 714 katılımcının yer aldığı son aşı deneylerinden elde edilen bulguları kamuoyuyla paylaştı.

Rusya'da Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği "Sputnik V" (GamKovidVak), Vektör Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen "EpiVakKorona" ile Çumakov Merkezi'nin geliştirdiği "KoviVak" aşıları daha önce tescillenmişti.

VISCORAN İLAÇ ŞİRKETİ HAKKINDA

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalayan, 20 yıldır sağlık sektöründe yer aldıklarını söyleyen ve aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Terra İlaç ile Myfarma İlaç Yönetim Kurulu Başkanı da olan  VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, görüşmelerin aslında 9 ay önce başladığını söylemiş, "20 yılı aşkın bir süredir sağlık sektöründeyim. İlaç üretiyoruz. Pandemi başladığı zaman ben de ne yapabilirim, insanlığın içinde olduğu bu durumun neresinde olabilirim, nasıl bir katkı yapabilirim diye düşünerek Nisan ayında bir çalışma içerisine girdim. Araştırma yaptık ve aşının daha etkili olacağına inanarak Ruslarla görüşmeye başladık.

Sonuçta bu aşı bu ülkede üretilecek ve hem ülkemizde hem de fazlası buradan başka ülkelere ihraç edilecek. Bizim için çok önemli, neticede teknoloji transferi Rusya’dan olsa bile aşı Türkiye’de üretilecek ve aynı zamanda yerli bir aşı olacak bir anlamda. Burada üretilip Avrupa ülkelerine ve talep olan diğer ülkelere ihraç edilecek. Ülkemiz için de insanlık için de iyi bir gelişme olacak." demişti.

SONRAKİ HABER