Başbakan Binali Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım Gürcistan seyahati öncesi kameralar karşısına geçti... Seyahati hakkında bilgi veren Başbakan'a Rusya ile bugün imzalanan anlaşmanın domates yasağını kapsayıp kapsamadığı soruldu. Birçok kısıtlamada önemli adımlar atıldığını ifade eden Başbakan "Domates konusunda biraz zamana ihtiyaç var" dedi...

F5HABER F5HABER
Başbakan Binali Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan'a yapacağı resmi ziyaret öncesi İstanbul Atatürk Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yıldırım Bakü-Tiflis-Ceyhan demiryolu hattının bu yıl bitmeden hizmete gireceğini söylerken Rusya'nın koyduğu ürün yasaklarının önemli bölümünün kaldırılacağını açıkladı.

Başbaka Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Gürcistan'la Yüksek Düzeyli Stratejik Toplantısı'nın birincisini 15 Temmuz darbe girişiminin hemen arkasından 19 Temmuz'da Ankara'da gerçekleştirmiştik. Şimdi ikincisini Gürcistan'da Tiflis'te gerçekleştireceğiz. Gürcistan Başkanı değerli dostumla beraber ev sahipliğinde bakanlarımızın da katılımıyla gerçekleştireceğiz. Bu yıl Gürcistan'la ulaştırmadan enerjiye, kültürden eğitime her alanda işbirliğimizi ileri seviyeye taşıyarak ileri stratejik ortaklık düzeyine ulaştırdık. Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzaladığımız 2007'den bu yana 10 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı durumundayız. Gürcistan'a doğrudan yatırım yapan ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. İkili ekonomik işbirliğinin arttırılması için halen büyük potansiyel mevcut olup, firmalarımız açısından Gürcistan önemli ve cazip konumdadır.

GÜRCİSTAN FETÖ İLE MÜCADELEMİZE AKTİF DESTEK VERİYOR

Yarın bazı anlaşmaları da iki ülke arasında imzalama fırsatımız olacak. Terörle mücadele önemli gündem başlıklarımızdan biri olacak. FETÖ ile mücadele konusunda da dostumuz, komşumuz Gürcistan'ın aktif desteğini her zaman gördük, bundan sonra da göreceğimize inanıyoruz. Bu yakın işbirliğimizin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır. Soydaşlarımız Ahıska Türkleri keza ortak gündemimizdeki önemli konulardan biridir. Geri dönüşler konusunda Gürcü bakanla yakın temas sürüyor, bu hususta elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu muhataplarımıza ifade ediyoruz.

BAKÜ TİFLİS KARS DEMİRYOLU HATTI BU YIL BİTECEK

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bitirilme aşamasına gelmiştir. Bu yıl bitmeden tren hattını çalıştırmaya başlayacağız. Çin'de yapılan orta koridor çerçevesinin önemli halkasını tamamlamış oluyoruz. Pekin'den Londra'ya kadar modern İpek Yolu'nun ihya edilmesi, Marmaray'la iki kıtanın deniz altından birleştirerek bu önemli güzergahın birleştirilmesi demektir.

MEYVE VE BEYAZ ET YASAĞI KALDIRILACAK

Rusya ile önemli imzalar atıldı. Yasaklar ne zaman kalkacak? Domatesle ilgili yasak kalktı mı?

Bugün KEİ Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinden toplantısı oldu. 12 ülkeden hükümet başkanları katıldı. Rusya Federasyonu Başbakanı sayın Dimitri Medmedev'le biraraya geldik, ikili konuları gözden geçirdik. Uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım daha attık. Normalleşmeye esas birçok kısıtlama tamamen kaldırılmış durumda. Müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik, seyahat acentası, turizm, kamu ihaleleri, ağaç işleri olmak üzere Türk firmalarına uygulanan yasaklar, kısıtlamalar Mayıs ayı içinde kaldırılma kararı alınmıştı. Ülkemizden ithalatı yasaklanan taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık, beyaz ete yönelik yasaklar 1 hafta içinde sonlandırılacaktır. Ayrıca vize konusunda öncelikle uçuş personeli ve hizmet pasaportuna yönelik vizeler Mayıs ayında kaldırılmış olacaktır, vizeyle ilgili konular iki ülkenin bakanları arasında görüşmeleri devam edilecek, nihai karar verilecektir. Rusya'nın karantina idaresi tarafından alınan önlemler neticesinde biber, patlıcan, yaş meyve, beyaz et yasağı kaldırılacaktır. Bu görüşmeler Mayıs-Haziran ayında görüşmeler devam edilecektir.

DOMATESTE MEVSİMSEL TALEPLERE GÖRE ADIM ATILACAK

Domateste mevsimlel taleplere göre adım atılacak.

SONRAKİ HABER