için kaldı

Oxford Üniversitesi'nin aşısı yüzde 70 koruma sağladı

İlaç şirketi AstraZenaca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşının üçüncü aşama klinik verilerine göre yüzde 70 koruma sağladığı duyuruldu.

F5HABER F5HABER
Oxford Üniversitesi'nin aşısı yüzde 70 koruma sağladı

İngiliz ilaç şirketi AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen ve iki doz halinde uygulanan AZD1222 adlı aşının ortalama yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, uygulanan dozlardan birinin yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı ifade edildi.

Söz konusu aşının yarısı Brezilya'da yarısı ise İngiltere'de olan 20 bin gönüllüye uygulandığı belirtildi. 

Şirket tarafından yapılan açıklamada, aşının önemli bir yan etkiye neden olmadığı ve tüm etnik köken ve yaş gruplarında etkili olduğu duyuruldu.

Bununla birlikte, 2021 yılının sonuna kadar 3 milyar doz aşının üretilmesi için çalışmalara hızlı bir şekilde başlanacağı belirtildi.

İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI: NORMALE DÖNÜŞ YAKIN

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock tarafından yapılan açıklamada, aşının tek dozunun yüzde 90 koruma sağlamasının çok iyi bir haber olduğunu ve İngiltere'de aşıyla birlikte normal hayata dönüşün yakın görüldüğünü açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise aşıya ilişkin yaptığı yorumda, "Çok heyecanlandırıcı bir haber. Harika sonuçlar. Bununla birlikte aşının hala bazı güvenlik kontrollerine ihtiyacı var. Bilim insanlarına ve gönüllere tesekkür ederim" ifadelerini kullandı. 

OXFORD'UN AŞISI DİĞERLERİNDEN DAHA UCUZ OLACAK

AstraZeneca'nın ABD'li ve Alman rakipleri Pfizer/BionTech'ten geçen hafta yapılan açıklamada, geliştirilen aşının yüzde 95'ten fazla etkili olduğu duyurulmuştu. Bir diğer ABD şirket Moderna'nın aşısının ara sonuçlarında yüzde 94,5 etkili olduğı görülmüştü. Ancak, Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşının diğerlerinden çok daha ucuz olacağı,  dünya çapında dağıtımının daha kolay olacağı belirtildi.

Daha önce Pfizer/BioNTech aşısının fiyatının 35 euro (yaklaşık 280 Türk Lirası), Moderna'nın aşısının ise 37 dolar (288 Türk Lirası) olacağı açıklanmıştı. 

Öte yandan, denetleyici kurumlar tarafından onaylanması halinde, Oxford Üniversitesi'nin aşısı korona virüs salgınıyla mücadelede önemli rol oynayacak. İngiltere hükümeti daha önce 100 milyon doz aşı siparişi vermişti. Bu miktarla 50 milyon kişiye aşı yapılabilecek.

SONRAKİ HABER