için kaldı

Dünya yazarı Aktaş: Merkez Bankası dövizini sıfırladı

Merkez Bankası'nın sahibi olmadığı dövizleri sattığını savunan Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, MB'nin net rezervlerinin ekside olduğunu öne sürdü.

F5HABER F5HABER
Dünya yazarı Aktaş: Merkez Bankası dövizini sıfırladı

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş "Dövizde tehlikeli operasyonlar" başlığını taşıyan bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın net rezervlerinin ekside olduğunu yazdı.

Alaattin Aktaş'ın yazısı şu şekilde:

"Merkez Bankası'nın altın ve kamu mevduatı hariç net döviz rezervi 9 Mayıs'ta 10.5 milyar dolara indi. Yalnızca bir günde 1.5 milyar dolarlık azalma oldu. 8 Mayıs'ta 12 milyar dolar olan net döviz rezervinin bir gün sonra 9 Mayıs'ta 10.5 milyar dolara inmesine ne yol açtı?
Reuters ‘Merkez Bankası kamu bankaları eliyle döviz satıyor' diye günlerdir yazıyor, kimsenin yalanladığını da görmedik. Satılan dövizin ilk gün 1 milyar dolar olduğu, daha sonra tutarın haftalık bazda 4.5 milyar doları bulduğu yazıldı.

'DÖVİZ SATMAK HEM DE DÖVİZ YOKKEN!'

Elinizde ‘sahibi olduğunuz' on milyarlarca dolarlık ‘net rezerv' olur satarsınız. Ya da çok eskide kalan Merkez Bankası'nın döviz müdahaleleri gibi bir operasyon yaparsınız. Hatırlayın Merkez Bankası bankalararası piyasaya satıcı olarak girdi mi, döviz talebi bir anda kırılırdı. Ama artık işleyiş bambaşka. Şimdi bir kere, güya dövizi Merkez Bankası değil, bazı kamu bankaları satıyor. Arka kapıdan dolanıyoruz.

İkincisi daha da tehlikeli bir duruma işaret ediyor. Satılan bu döviz artık Merkez Bankası'nın dövizi değil. Çünkü Merkez Bankası dövizini sıfırladı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SONRAKİ HABER