İbrahim Kalın'dan net F-35 açıklaması: Türkiye’yi o programdan çıkarmak o kadar kolay değil

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’na ilişkin açıklamalarda bulunanan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye’yi F-35’den çıkartmak çok ciddi ekonomik, siyasi maliyetleri vardır. Biz F-35 programından vazgeçmiş değiliz. Türkiye’yi o programdan çıkarmak o kadar kolay değil." dedi.

F5HABER F5HABER
İbrahim Kalın'dan net F-35 açıklaması: Türkiye’yi o programdan çıkarmak o kadar kolay değil

Kalın'ın açıklamalarının satırbaşları...

Güvenlik noktasında terörle mücadele kararlı bir şekilde devam ediyor. Terörü kaynağında yok etmeye yönelik çalışmalar sürüyor.

Önemli olan güvenlik tedbirlerini kapsamlı ve tutarlı bir şekilde hayata geçirmektir. Diyarbakır'da çocukları dağa kaçırılan annelerin feryadı dalga dalga yayıldı. Bu cesaretin gösterilmesi ve annelerin ön plana çıkması büyük önem arz ediyor. Teröre karşı mücadeleyi bu dayanışma ve iş birliği oluşturuyor. Yaklaşık 13-14 gündür devam eden bu hadiseye uluslararası basının sessiz kalması dikkat çekici. Bu bizim bu konudaki duyarlılığımızı etkilemeyecektir.

Güvenlik konusu ile ilgili ele alındı. Fırat'ın doğusunda yaşanan hadiseler öncelikli gündem maddeler içinde yer alıyor. Güvenli bölge için adımlar atılıyor. Ortak harekat merkezi kurulu. Bizim amacımız Fırat'ın doğusu ile Irak'a olan bölgede tamamen güvenliği sağlamak. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi güvenli bölge oluşturmak.

Türkiye bu güne kadar açık kapı politikası çerçevesinde mültecilere kapılarını ve gönüllerini açtı. Özellikle dünyanın gelişmiş ülkeleri 300-400 mülteci alalım mı diye tartışmalar yaparken, Türkiye mazlum olan herkese kapılarını açtı. Mülteci meselesi sadece Türkiye'nin meselesi değildir. Uluslararası toplumun artık taşın altına elini koyması gerekmektedir. İnsani açıdan baktığımız zaman mağdurun umudunu yitirmemesi önemlidir.

Bu insanlara sahip çıkmak bizim en temel insani görevlerimizden biridir.

Ankara'daki zirvede bu konu ele alınacak. Münbiç'tekine benzer oyalama biçimine başvurulmasına biz müsaade etmeyiz.

İdlib konusunda dünyanın gündeminde olmaya devam ediyor. Tek başına Türkiye'nin bu sorumluluğu taşımasını beklemek adil bir yaklaşım değildir.

ABD Ticaret Bakanı yanında bir grup ile Türkiye'ye geldi. Bugün Cumhurbaşkanımızın kabulü ile görüşmeleri tamamladılar. Hedefler değerlendirildi ve ortak paydalarda mutabık kalındı.

Kısa bir tarihi hatırlamakta fayda var. Obama döneminde dile getirmişti. Hem Suriye fiziki olarak bölündü. Hem de milyonlarca insan mülteci konumuna düştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği bu güvenli bölge konusu hayata geçirilseydi, on binlerce insanın hayatı kurtulmuş olacaktı. Ülkemizde bugün 4 buçuk milyona yakın Suriyeli mülteci var. Bu insanlar turizm için, piknik yapmak için bu ülkeye gelmiyorlar. Bu insanlara kapıyı açmamak bizim tarihimize ve inancımıza uygun değildir.

Sayın Bolton'la görevi süresince çalıştık. Sayın Başkan'ın taktiridir. Hayırlısı olsun. Herhalde halefi ile de kısa sürede tanışırız.

SONRAKİ HABER