İBB'den kaçak villa açıklaması
Vaniköy’deki kaçak villaya yıkıma giden İBB ekipleri, Çevre Bakanlığı’nın araçlarının bariyeriyle karşılaştı. Yıkım kararını uygulamak için alanda bulunan İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürü Elçin Karaoğlu "Biz bugün, iki gün önce mahalline asılıp tebliğ edilen yıkım kararını uygulamak için buradayız. Burada alınmış olan bir tek yıkım kararı var, o da İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün aldığı yıkım kararı" dedi. Bakanlığın CİMER ihbarına karşın inşaat faaliyetlerine göz yumduğu belirtildi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlÜsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım faaliyetine başlandı.
Kamuoyunda tartışma yaratan, İBB ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren yıkım sürerken karşılıklı açıklamalar geldi.
"TEK KARAR İBB'NİN"
Vaniköy’deki kaçak villaya yıkıma giden İBB ekipleri, Çevre Bakanlığı’nın araçlarının bariyeriyle karşılaştı. Yıkım kararını uygulamak için alanda bulunan İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürü Elçin Karaoğlu "Biz bugün, iki gün önce mahalline asılıp tebliğ edilen yıkım kararını uygulamak için buradayız. Burada alınmış olan bir tek yıkım kararı var, o da İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün aldığı yıkım kararı" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluğundaki Üsküdar ilçesi, Vaniköy mahallesinde Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi içerisinde kalan kaçak yapılarla ile ilgili açıklama yapıldı.
İBB’den yapılan açıklamada, kaçak yapılarla ilgili işlem tahsis etmek için parsele yetkili personel ve yıkım ekibi yönlendirildiği ancak sabah saatlerinden itibaren iş makinelerinin alana girişinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın araçları tarafından engellendiği belirtildi.
CİMER’E ŞİKAYET EDİLEN YAPI İÇİN BAKANLIK İŞLEM YAPTI MI?
İBB’den yapılan açıklama süreç şöyle anlatıldı:
- İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü sorumluluğundaki alanın 14 Ağustos 2024 tarihli CİMER ihbarı üzerine 16 Ağustos 2024 tarihinde Yapı Tatil Tutanağı düzenlenerek inşai faaliyetten men etti.
- 1 Temmuz 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ulaşan aynı CİMER ihbarına rağmen bakanlıkça işlem tesis edilip edilmediği, İBB ve kamuoyuyla paylaşılmadı. Bakanlık konunun sosyal medyada gündeme geldiği 22 Ağustos tarihine kadar 52 gün boyuncu hiçbir adım atmadı. Bakanlığın hangi tarihte yıkım kararı aldığı da açıklanmadı.
TÜM YASAL SÜREÇ TAMAMLANDI
- İBB ise bu süreçte gerekli girişimlerde bulunarak yıkım sürecini başlattı. 16 Ağustos 2024 tarihinde Yapı Tatil Tutanağı tutulmasının ardından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Mührün kırılmasından dolayı tekrar Tespit Tutanağı düzenlenip tekrar suç duyusunda bulunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bilgi verildi.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni, yıkım ve para cezası kararları aldı. Alt yapı hizmetlerinin kesilmesi hususunda ilgili kurumlara bilgi verildi. Tapu Müdürlüğüne yıkım kararı şerhinin işlenmesi hususunda bilgi verildi. Yıkım kararın inşaat mahalline asılarak yapı sahibine tebliği edildi ve yıkım kararının uygulanması süreçlerinin tamamı yasal sürelerde ve 20 gün içerisinde tamamlandı. Yıkım için sahaya ekip yönlendiren İBB, yıkım sürecini devam ettiriyor.
RESMİ YAZIŞMAYLA KOORDİNASYON SAĞLANMADI
Sosyal medya açıklamasında geçen ‘yıkımı koordine ettikleri’ ifadesinden konuyla ilgili yetkili kurum olan İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü ile hiçbir yazışma gerçekleşmedi. İBB’ye bir yazı iletilmedi. Aksine yıkım için yıkım mahalline giden İBB ekiplerinin parsele giriş yapmasına engelleyecek şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının araçları çekilerek, yıkım mahalline girilmesi engellenmeye çalışıldı. Durum tutanak eki fotoğraf ve videolarla tespit altına alındı.
İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürü Elçin Karaoğlu, “Biz bugün iki gün önce (2 Eylül) mahalline asılıp tebliğ edilen yıkım kararını uygulamak için buradayız. Burada alınmış olan bir tek yıkım kararı var, o da İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün aldığı yıkım kararıdır” diye konuştu.
Öte yandan yıkım için bölgeye gelen İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur ise "7 parça yapının 2'si iskanlı. Diğer 5'i de iskansız. İskansız yapıların tamamının yıkımıyla ilgili bugün işlem başlatmış olduk" dedi.
ADNAN OKTAR'IN VİLLASIYDI
Yapının bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'a ait olduğu, yakın zamanda Rus işadamı tarafından satın alındığı anlaşılmıştı.