için kaldı

Geç doğurmak ve emzirmemek meme kanseri riskini artırıyor

Prof. Dr. Gülçelik, "Doğurganlık yaşının 30'un üzerine çıkması, emzirme süresinin kısalması meme kanseri görülme sıklığını artırıyor." dedi.

F5HABER F5HABER
Geç doğurmak ve emzirmemek meme kanseri riskini artırıyor

ANKARA(AA) - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinin başında olmaya devam ettiğini belirterek, her 8 kadından birinin ömrünün bir döneminde meme kanseri ile karşılaştığını ifade etti.

Özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda meme kanseri riski görülme sıklığının daha çok arttığına işaret eden Gülçelik, "Doğurganlık yaşının 30'un üzerine çıkması, emzirme sürelerinin kısalması, meme kanseri görülme sıklığını artırıyor. Sosyo kültürel düzeyi yüksek toplumlarda ilk sıradaki kanser, meme kanseri olarak devam edecek." dedi.

Gülçelik, meme kanserinin erken tanı konulabilen ve çok rahatlıkla tedavi edilebilen kanser türü olduğunu söyledi. Meme kanserinde en önemli tedavi basamağının meme cerrahisi olduğunu dile getiren Gülçelik, radyoterapi, kemoterapi, hormoterapi gibi tedavi seçeneklerinin de bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Gülçelik, meme kanserindeki en önemli tedavi seçeneklerinden olan cerrahinin estetik kaygıya yol açtığını belirterek, "Hastalar üzerinde oluşan memenin alınması korkusu tanı almayı da geciktirebiliyor. Genç yaşlarda görülmeye başladıkça bu korku daha da artıyor. Kanser tanısı konulan her hastanın memesi alınmak zorunda değil." dedi.

Muhabir: Duygu Yener

SONRAKİ HABER